Pomóżcie obliczyć mi wysokość takiego trójkata równoramiennego:
długość podstawy wynosi 165 cm
kąty między podstawą, a dwoma ramieniami \(\displaystyle{ 35^o}\)
Plisss
Oblicz wysokość trójkąta równoramiennego
-
Gość
Oblicz wysokość trójkąta równoramiennego
hmmm ... nie wiem na jakim poziomie ma być rozwiązanie, ja bym to zrobił przy pomocy twierdzenia sinusów lub cosinusów ... Może być ? Bo jeżeli tak, to nie wiem w czym problem:
\(\displaystyle{ \frac{165}{\sin{110^o}}=\frac{x}{\sin{35^o}}}\)
potem
\(\displaystyle{ h^2+(82,5)^2=x^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{165}{\sin{110^o}}=\frac{x}{\sin{35^o}}}\)
potem
\(\displaystyle{ h^2+(82,5)^2=x^2}\)