IV OMG
-
frej
IV OMG
Wydaje mi się, że można już napisać zadania z pierwszego etapu, zatem zadania wyglądają tak:
1. Wyznacz, w zależności od parametru \(\displaystyle{ a}\) liczbę rozwiązań układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} ft|x \right| + ft| y \right| =1 \\ ft| x\right| +a =y\end{cases}}\)
2. Dany jest prostopadłościan o podstawie kwadratowej. Przekątna tego prostopadłościanu ma długość \(\displaystyle{ d}\), a pole jego powierzchni jest równe \(\displaystyle{ b}\). Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu.
3. Dany jest kwadrat \(\displaystyle{ ABCD}\) o boku \(\displaystyle{ 1}\) oraz prosta \(\displaystyle{ l}\) przechodząca przez jego środek. Niech \(\displaystyle{ a, b, c, d}\) oznaczają odpowiednio odległości punktów \(\displaystyle{ A, B, C, D}\) od prostej \(\displaystyle{ l}\). Wykaż, że
\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2+d^2=1.}\)
4. Wyznacz wszystkie takie pary dodatnich liczb całkowitych \(\displaystyle{ (a, b)}\), że liczba \(\displaystyle{ a+b}\) jest liczbą pierwszą, a liczba \(\displaystyle{ a^3+b^3}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 3}\).
5. W trójkącie \(\displaystyle{ \Delta ABC}\) dwusieczna kąta \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\) przecina bok \(\displaystyle{ AB}\) w punkcie \(\displaystyle{ D}\). Długości boków \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ AC}\) są równe odpowiednio \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a długość odcinka \(\displaystyle{ CD}\) jest równa \(\displaystyle{ d}\). Wykaż, że
\(\displaystyle{ d W tamtym roku starczyły \(\displaystyle{ 22}\) punkty, żeby przejść do drugiego etapu ( niecałe 4 zadania ), wydaje mi się, że w tym roku próg nie będzie wyższy. Ogólnie życzę wszystkim gimnazjalistom powodzenia, no i do roboty }\)
1. Wyznacz, w zależności od parametru \(\displaystyle{ a}\) liczbę rozwiązań układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} ft|x \right| + ft| y \right| =1 \\ ft| x\right| +a =y\end{cases}}\)
2. Dany jest prostopadłościan o podstawie kwadratowej. Przekątna tego prostopadłościanu ma długość \(\displaystyle{ d}\), a pole jego powierzchni jest równe \(\displaystyle{ b}\). Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu.
3. Dany jest kwadrat \(\displaystyle{ ABCD}\) o boku \(\displaystyle{ 1}\) oraz prosta \(\displaystyle{ l}\) przechodząca przez jego środek. Niech \(\displaystyle{ a, b, c, d}\) oznaczają odpowiednio odległości punktów \(\displaystyle{ A, B, C, D}\) od prostej \(\displaystyle{ l}\). Wykaż, że
\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2+d^2=1.}\)
4. Wyznacz wszystkie takie pary dodatnich liczb całkowitych \(\displaystyle{ (a, b)}\), że liczba \(\displaystyle{ a+b}\) jest liczbą pierwszą, a liczba \(\displaystyle{ a^3+b^3}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 3}\).
5. W trójkącie \(\displaystyle{ \Delta ABC}\) dwusieczna kąta \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\) przecina bok \(\displaystyle{ AB}\) w punkcie \(\displaystyle{ D}\). Długości boków \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ AC}\) są równe odpowiednio \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a długość odcinka \(\displaystyle{ CD}\) jest równa \(\displaystyle{ d}\). Wykaż, że
\(\displaystyle{ d W tamtym roku starczyły \(\displaystyle{ 22}\) punkty, żeby przejść do drugiego etapu ( niecałe 4 zadania ), wydaje mi się, że w tym roku próg nie będzie wyższy. Ogólnie życzę wszystkim gimnazjalistom powodzenia, no i do roboty }\)
-
Mikos93
- Użytkownik

- Posty: 49
- Rejestracja: 20 kwie 2008, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 5 razy
IV OMG
hmmm ogólnie jak spojrzałem na te zadania to nie wyglądało to za dobrze (myślałem że trudne są), a teraz mam już zrobione 6 zadań i zaraz się zabieram za ostatnie (tzn. za te którego jeszcze nie zrobiłem - czyli zadanie nr 5)
2, 4, 6 i 7 zadanie łącznie zrobiłem w może jakieś 40-50 minut
pierwsze było trochę czasochłonne... z 50 minut może to zajęło czasu
a nad trzecim to z 2h siedziałem zanim wpadłem na rozwiązanie:D
2, 4, 6 i 7 zadanie łącznie zrobiłem w może jakieś 40-50 minut
pierwsze było trochę czasochłonne... z 50 minut może to zajęło czasu
a nad trzecim to z 2h siedziałem zanim wpadłem na rozwiązanie:D
-
patry93
- Użytkownik

- Posty: 1234
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 33 razy
IV OMG
Zad. 6 i 7 są takie wmiare (jak kaszubki napisał w 7 wystarczy siakiś blender, 3dsmax etc. i już )
A reszta jak dla mnie nie do ruszenia.
Mam się załamać? :/
A reszta jak dla mnie nie do ruszenia.
Mam się załamać? :/
-
AdamPacewicz
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 15:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pomógł: 3 razy

