Całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
PKrawczyk89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 16 lip 2007, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: PKrawczyk89 »

Potrzebuję jakichś wskazówek dotyczących wyznaczenia tej całki:
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{\sin^{2} x \cos^{4} x}\)}\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4800
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1408 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: Szemek »

spróbuj podstawienia uniwersalnego:
\(\displaystyle{ t=tg \ x}\)
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: robertm19 »

Wykorzystaj tożsamość:
\(\displaystyle{ \sin^2x + \cos^2x =1}\).
Podstawiając do licznika>:)
ODPOWIEDZ