logarytm - wzór

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
robomanus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 27 lut 2007, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź

logarytm - wzór

Post autor: robomanus »

Witam!
Wstałem dzisiaj dosyć późno i leżąc w sobie w łóżku zachciało mi się o logarytmach rozmyslać Tak więc postawię tu jedno pytanie:
Jak rozwiązać to równanie? :
\(\displaystyle{ 2^{x}=4}\)
Ja wiem że rozwiązanie to \(\displaystyle{ \log_{2}4}\), ale jak to policzyć!

Może jakiś wzór na logarytm bo chyba nie chodzi o to aby zgadywać. Chcę aby ktoś wyznaczył c z tego równania:
\(\displaystyle{ a^{c}=b}\)

Z góry dzięki
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6589
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

logarytm - wzór

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ a^c=b\\
\log_{a}a^c=\log_{a}b\\
c\log_{a}a=\log_{a}b\\
c=\log_{a}b}\)


Oczywiscie przy odpowiednich zalozeniach... POZDRO
robomanus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 27 lut 2007, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź

logarytm - wzór

Post autor: robomanus »

Tyle to i ja wiem Właśnie nie o to mi chodziło, bo jak za pomocą liczb a i b wyznaczymy c? Dobra każdy powie, że do tego służy logarytm, ale jak policzyć np. \(\displaystyle{ \log_{3}4}\) ?? Bo nie wiem. Zgadnąć się raczej nie da
chris139
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 122 razy

logarytm - wzór

Post autor: chris139 »

Jak tak bardzo Ci zależy to możesz zastosować metodę Newtona-Raphsona, dzięki której można znaleźć przybliżone wartosci pierwiastków funkcji nieliniowych. Poczytaj sobie
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2271
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

logarytm - wzór

Post autor: natkoza »

dokładnej wartości niekiedy nie da sie podać oczywiście metodami "szkolnymi"
robomanus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 27 lut 2007, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź

logarytm - wzór

Post autor: robomanus »

Czyli mam rozumieć że \(\displaystyle{ \log_{3}4}\) nie da się policzyć?
frej

logarytm - wzór

Post autor: frej »

nie metodami z liceum.
Awatar użytkownika
nuclear
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 264 razy

logarytm - wzór

Post autor: nuclear »

jeżeli się upierasz żeby to policzyć to musisz znać pojęcie pochodnej. wtedy tylko skorzystasz z szeregu Maclaurina. Chyba że znajdziesz gdzieś gotowe rozwinięcie i tylko dostawiasz tam za żądaną liczbę
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1163
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

logarytm - wzór

Post autor: DEXiu »

Eh. Musisz się po prostu przyzwyczaić, że \(\displaystyle{ \log_{a}b}\) to już jest wynik - konkretna liczba (oczywiście pod warunkiem, że a i b są liczbami a nie niewiadomymi). To tak samo jak \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) czy \(\displaystyle{ \sqrt{a}}\) - to wszystko już są liczby.
Jak rozwiązujesz równanie i wyjdzie Ci \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) to dalej to jakoś obliczasz? Nie - i tak samo jest z logarytmem Nie liczymy już dalej tego, a jeśli potrzebujemy przybliżoną wartość (czasami - tak jak i w pierwiastkach - da się "na oko" zgadnąć ile dokładnie wynosi dany logarytm) to albo odczytujesz z tablic, albo obliczasz którąś z powyższych metod
robomanus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 27 lut 2007, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź

logarytm - wzór

Post autor: robomanus »

Dzięki czyli już wszystko jasne. To w takim razie mam jeszcze jedno pytanko. Czy komputer (lub kalkulator) obliczając \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) musi podstawiać wszystkie mozliwości pod \(\displaystyle{ a^{2}}\) i sprawdzać która jest najbliżej dwóch? Głupie
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6589
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

logarytm - wzór

Post autor: soku11 »

To by mu zajelo wiecznosc Popatrz na post nuclear. To jest jedna z metod obliczania (tzn. na podstawie danego rozwiniecia funkcji, wartosci oraz dokladnosci). Jak bys cos programowal, to bys wiedzial, ze jest tam oddzielna biblioteka zajmujac sie wlasnie obliczeniami matematycznymi (w C/C++ math.h/cmath) i ma ona specjalne algorytmy, ktore sa jeszcze szybsze niz takie rozwiniecia. POZDRO
robomanus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 27 lut 2007, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź

logarytm - wzór

Post autor: robomanus »

Dobra już wszystko jasne Z tym że sprawdzałby wieczność się nie zgodzę. Bo przecież można mu dać jakiś zakres dokładności i już. Nie musi całego rozwinięcia wypisywać (bo wtedy na pewno zajęło by mu to wieczność skoro jest nieskończone), tylko np. 12 cyfr po przecinku. Wtedy można skorzystać z takiego algorytmu "podstawiania" W każdym bądź razie wyczerpałem tematy i mogę uznać wątek za zamkniety.
ODPOWIEDZ