Dowód na niewymierność pierwiastka z 2
-
qj0n
- Użytkownik

- Posty: 5
- Rejestracja: 17 paź 2005, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
Dowód na niewymierność pierwiastka z 2
Coś co udowodnili uczniowie Pitagorasa, ale ja nie moge znalezc...
Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sqrt{2}\notin\,W}\)
Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sqrt{2}\notin\,W}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Dowód na niewymierność pierwiastka z 2
Albo inaczej:
\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ x^2-2=0}\), więc gdyby \(\displaystyle{ \sqrt{2}\in \mathbb{Q}}\), to \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) byłby którymś z elementów zbioru: \(\displaystyle{ \{\pm 1, 2\}}\), a nie jest, więc jest niewymierny
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ x^2-2=0}\), więc gdyby \(\displaystyle{ \sqrt{2}\in \mathbb{Q}}\), to \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) byłby którymś z elementów zbioru: \(\displaystyle{ \{\pm 1, 2\}}\), a nie jest, więc jest niewymierny
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
- bolo
- Użytkownik

- Posty: 2352
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Dowód na niewymierność pierwiastka z 2
Ja miałem kiedyś taki dowód:
\(\displaystyle{ sqrt{2}=\frac{p}{q}}\)
p i q to liczby pierwsze, a więc:
\(\displaystyle{ 2=\frac{p^{2}}{q^{2}}\\2\cdot q\cdot q=p\cdot p}\)
Otrzymaliśmy równanie, które nie jest możliwe przy zadanych założeniach, czyli \(\displaystyle{ sqrt{2}}\) nie jest liczbą wymierną.
\(\displaystyle{ sqrt{2}=\frac{p}{q}}\)
p i q to liczby pierwsze, a więc:
\(\displaystyle{ 2=\frac{p^{2}}{q^{2}}\\2\cdot q\cdot q=p\cdot p}\)
Otrzymaliśmy równanie, które nie jest możliwe przy zadanych założeniach, czyli \(\displaystyle{ sqrt{2}}\) nie jest liczbą wymierną.
- olazola
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Dowód na niewymierność pierwiastka z 2
Przypomniał mi się dowód tego faktu w oparciu o wielomiany, a dokładniej chodzi o twierdzenie o rozwiązaniach wymiernych.
Rozpatrujemy wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^2-2}\),znymy rozwiąznia równania \(\displaystyle{ x^2-2=0}\). No i teraz wkracza twierdzenie o rozwiązaniach wymiernych i cała procedura związana z nim, po czym stwierdzamy, że \(\displaystyle{ \sqrt{2}\notin\mathbb{Q}}\)
Ale nie podoba mi się on
Rozpatrujemy wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^2-2}\),znymy rozwiąznia równania \(\displaystyle{ x^2-2=0}\). No i teraz wkracza twierdzenie o rozwiązaniach wymiernych i cała procedura związana z nim, po czym stwierdzamy, że \(\displaystyle{ \sqrt{2}\notin\mathbb{Q}}\)
Ale nie podoba mi się on
- olazola
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Dowód na niewymierność pierwiastka z 2
No fakt . Nie ma to jak czytać czyjeś posty, ale ze mnie ignorantka, ale Tomek chyba się nie obrazi
- bolo
- Użytkownik

- Posty: 2352
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Dowód na niewymierność pierwiastka z 2
Zapewne "jakoś" idzie, ale chyba dla masochistów
Przypomina mi się takie zadanie, obliczyć wartość \(\displaystyle{ (-1)^{i}}\), tam wynikiem było \(\displaystyle{ e^{-\pi}}\).
Przypomina mi się takie zadanie, obliczyć wartość \(\displaystyle{ (-1)^{i}}\), tam wynikiem było \(\displaystyle{ e^{-\pi}}\).
- juzef
- Użytkownik

- Posty: 876
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
Dowód na niewymierność pierwiastka z 2
Nieprawda, jeśli bardzo Ci zależy mogę podać kontrprzykład. Podany przykład został rozwiązany, \(\displaystyle{ e^{\pi}}\) jest liczbą przestępną (twierdzenie Gelfonda). Dowód tego raczej nie jest piękny.Fibik pisze:A jak udowodnić, że: a^b - niewymierne, gdy a i b są niewymierne
-
Aura
- Użytkownik

- Posty: 273
- Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z xiężyca
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 14 razy
Dowód na niewymierność pierwiastka z 2
djbolo pisze:Ja miałem kiedyś taki dowód:
\(\displaystyle{ sqrt{2}=\frac{p}{q}}\)
p i q to liczby pierwsze, a więc:
\(\displaystyle{ 2=\frac{p^{2}}{q^{2}}\\2\cdot q\cdot q=p\cdot p}\)
Otrzymaliśmy równanie, które nie jest możliwe przy zadanych założeniach, czyli \(\displaystyle{ sqrt{2}}\) nie jest liczbą wymierną.
\(\displaystyle{ p, q\in Z}\)olazola pisze:a przypadkiem p i q nie powinny być względnie pierwsze?
p i q nie muszą być względnie pierwsze. Chodzi raczej o to, że po lewej stronie równania występuje nieparzysta liczba dwójek, a po prawej parzysta, co jest sprzeczne z jednoznacznością rozkładu liczby na czynniki pierwsze.
