Na szalkach wagi zrównoważone są dwie odkryte zlewki z roztworami: wodorotlenku sodu i chlorku sodu. Po pewnym czasie obniży się szalka wagi, na której znajduje się zlewka z roztworem:
A) wodorotlenku sodu
B) chlorku sodu
C) szalki nie zmienią swego wzajemnego położenia, ale masy zawartych w nich roztworów zwiększą się
D) szalki nie zmienią swego wzajemnego położenia, ponieważ masy obu roztworów nie ulegną zmianie
***********
Jeszcze drugie zadanie, bo nie chce nowego tematu zakładac:
W próbce rudy zawierającej 9% wody znajduje się 18,2% Cu. Zawartośc procentowa Cu w suchej próbce wynosi:
A) 20%
B) 18,2%
C) 9,2%
D) 27,2%
***********
jeszcze jedno
Stechiometryczną mieszaninę azotu i wodoru przepuszczono przez aparat kontaktowy do syntezy amoniaku, w wyniku czego przereagowało 50% użytego do reakcji azotu. Skład mieszaniny gazów po opuszczeniu aparatu kontaktowego (w procentach objętościowych) był następujący:
A) 16,7% N2, 50% H2, 33,3% NH3
B) 50% N2, 25% H2, 25% NH3
C) 33,3% N2, 33,3% H2, 33,3% NH3
D) 25% N2, 25% H2, 50% NH3
Szalki wagi z NaOH i NaCl
-
zedd5
- Użytkownik

- Posty: 17
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Szalki wagi z NaOH i NaCl
1) Obniży się zlewka z NaOH, bo pochłonie CO2 z powietrza
2) W 100 g rudy masz 9 g wody i 18.2 g Cu. Masa suchej rudy to 91 g. Stąd %Cu w suchej rudzie wynosi:
%Cu = 18.2g / 91 g * 100% = 20%
3) \(\displaystyle{ N_{2}+3H_{2}\rightarrow 2NH_{3}}\)
Na początku było 100 jo (jednostek objętościowych) mieszaniny wodoru i azotu, czyli 25 jo azotu i 75 jo wodoru. Reaguje 12.5 jo azotu (zostaje 12.5 jo) i 37.5 jo wodoru (zostaje 37.5 jo) i powstaje 25 jo amoniaku.
\(\displaystyle{ \sum_{i}V_{i}=12.5+37.5+25=75jo}\)
%(o/o)N2 = 12.5 / 75 * 100% = 16.7%
%(o/o)H2 = 37.5 / 75 * 100% = 50%
%(o/o)NH3 = 25 / 75 * 100% = 33.3%
2) W 100 g rudy masz 9 g wody i 18.2 g Cu. Masa suchej rudy to 91 g. Stąd %Cu w suchej rudzie wynosi:
%Cu = 18.2g / 91 g * 100% = 20%
3) \(\displaystyle{ N_{2}+3H_{2}\rightarrow 2NH_{3}}\)
Na początku było 100 jo (jednostek objętościowych) mieszaniny wodoru i azotu, czyli 25 jo azotu i 75 jo wodoru. Reaguje 12.5 jo azotu (zostaje 12.5 jo) i 37.5 jo wodoru (zostaje 37.5 jo) i powstaje 25 jo amoniaku.
\(\displaystyle{ \sum_{i}V_{i}=12.5+37.5+25=75jo}\)
%(o/o)N2 = 12.5 / 75 * 100% = 16.7%
%(o/o)H2 = 37.5 / 75 * 100% = 50%
%(o/o)NH3 = 25 / 75 * 100% = 33.3%
