Oto część artykułu dotycząca hipotezy Riemanna na wikipedii. Mam pytanie o zapis tzw. dużego O. Czy jest to zapis o charakterze czysto informacyjnym, czy może ma coś do obliczeń, co trzeba w obliczeniach uwzględniać? Jeśli tak co co? Ponadto mam pytanie, czy aby otrzymać ilość liczb pierwszych (w przedziale) wystarczy tablicować wyrażenie \(\displaystyle{ \ln|\ln|x|| + \sum_{k=1}^{\infty} \frac{(\ln|x|)^k}{k k!}}\) i dodać do niego \(\displaystyle{ \sqrt{x}\ln x}\)?wikipedia pisze:Hipoteza Riemanna a teoria liczb [edytuj]
Prawdziwość hipotezy Riemanna pozwalałaby na wzmocnienie pewnych nierówności dotyczących liczb pierwszych oraz równości asymptotycznych. Okazuje się na przykład, że hipoteza Riemanna jest równoważna poniższej równości (π(n) to liczba liczb pierwszych w przedziale od 1 do n) będącej wzmocnieniem twierdzenia o liczbach pierwszych:
\(\displaystyle{ \pi(n)=Li(n) + O(\sqrt{x}\ln x)}\)
gdzie do zapisu użyto tzw. dużego O.
I czy powyższy wzór wymyślony z tego co wiem przez Eulera daje rzeczywste wyniki jeśli chodzi o ilość liczb pierwszych (w przedziale)? Jeśli tak, to skąd podejrzenia i wątpliwości, że \(\displaystyle{ \pi(n)}\) nie równa się \(\displaystyle{ Li(n) + O(\sqrt{x}\ln x)}\) (czy może chodzi o to, iż jest to wzór czysto empiryczny, a nie udwodniony analitycznie)?
I skoro hipoteza Riemanna jest równoważna przedstawionemu wzorowi, to czy gdyby ktoś wymyślił inny wzór na ilość liczb pierwszych i wykazał, że wzór \(\displaystyle{ \pi(n)}\) jest fałszywy dla pewnyh dużych wartości n, to tym samym obaliłby hipotezę Riemanna?