[MIX] Mix matematyczny (8)
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- Sylwek
- Użytkownik

- Posty: 2692
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 664 razy
[MIX] Mix matematyczny (8)
Nie zwalniamy tempa, powodzenia
1. W czworościanie ABCD, \(\displaystyle{ \angle BAC + \angle BAD = 180^o}\), a odcinek AK jest dwusieczną kąta CAD. Wyznacz \(\displaystyle{ \angle BAK}\).
2. Dla danego \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R} \backslash \bigcup_{k \in \mathbb{Z}} \lbrace k \pi \rbrace}\) wyznacz sumę \(\displaystyle{ S_n (x) = \sum_{k=1}^{n} \sin^2 kx}\) w postaci zwartej.
3. Dany jest wielokąt wypukły na płaszczyźnie. Udowodnij, że można przeciąć go prostą tak, aby dwie powstałe figury miały jednakowe pola i jednakowe obwody.
4. Udowodnij, że dla \(\displaystyle{ x,y > 1}\) zachodzi nierówność: \(\displaystyle{ | \frac{\sin (x^2)}{x}-\frac{\sin(y^2)}{y}| \leqslant 3 |x-y|}\).
5. Ciało \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_p}\) (gdzie p jest liczbą pierwszą) to zbiór \(\displaystyle{ \lbrace 0,1,\ldots,p-1\rbrace}\) z działaniami dodawania i mnożenia zdefiniowanymi jako \(\displaystyle{ a+b := (a+b) \ (mod \ p)}\) oraz \(\displaystyle{ a b := ab \ (mod \ p)}\) (działania z prawej strony tych wzorów to działania zdefiniowane w zbiorze liczb całkowitych). Na przykład w ciele \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_5}\) mamy \(\displaystyle{ 3+4=2}\) oraz \(\displaystyle{ 2 3=1}\), zaś w ciele \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{11}}\) prawdziwe są równości: \(\displaystyle{ 2 7 = 3}\) oraz \(\displaystyle{ 10+20=8}\). Pytanie brzmi: dla jakich p pierwszych w ciele \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_p}\) zachodzi twierdzenie o równości wielomianów?
6. Liczby nieujemne \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ a^2+b^2=4}\). Udowodnij, że: \(\displaystyle{ \frac{ab}{a+b+2} \leqslant \sqrt{2}-1}\) i rozstrzygnij, kiedy zachodzi równość.
7. Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) prawdziwa jest nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{a}{b+2c+3d}+\frac{b}{c+2d+3a}+\frac{c}{d+2a+3b}+\frac{d}{a+2b+3c} \geqslant \frac{2}{3}}\)
8. Funkcja \(\displaystyle{ f: \mathbb{R} \mathbb{R}}\) spełnia dla wszystkich \(\displaystyle{ a,b}\) nierówność \(\displaystyle{ |f(a)-f(b)|\leqslant |a-b|}\). Wykaż, że jeżeli: \(\displaystyle{ f(f(f(0)))=0}\) (3. iteracja), to \(\displaystyle{ f(0)=0}\).
9. Udowodnij, że wielomian \(\displaystyle{ x^5-x+a}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest liczbą całkowitą niepodzielną przez 5, nie może być iloczynem dwóch wielomianów o współczynnikach całkowitych.
10. Udowodnij, że wśród liczb postaci \(\displaystyle{ 50^n + (50n+1)^{50}}\), gdzie n jest liczbą naturalną, występuje nieskończenie wiele liczb złożonych.
1. W czworościanie ABCD, \(\displaystyle{ \angle BAC + \angle BAD = 180^o}\), a odcinek AK jest dwusieczną kąta CAD. Wyznacz \(\displaystyle{ \angle BAK}\).
2. Dla danego \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R} \backslash \bigcup_{k \in \mathbb{Z}} \lbrace k \pi \rbrace}\) wyznacz sumę \(\displaystyle{ S_n (x) = \sum_{k=1}^{n} \sin^2 kx}\) w postaci zwartej.
3. Dany jest wielokąt wypukły na płaszczyźnie. Udowodnij, że można przeciąć go prostą tak, aby dwie powstałe figury miały jednakowe pola i jednakowe obwody.
4. Udowodnij, że dla \(\displaystyle{ x,y > 1}\) zachodzi nierówność: \(\displaystyle{ | \frac{\sin (x^2)}{x}-\frac{\sin(y^2)}{y}| \leqslant 3 |x-y|}\).
5. Ciało \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_p}\) (gdzie p jest liczbą pierwszą) to zbiór \(\displaystyle{ \lbrace 0,1,\ldots,p-1\rbrace}\) z działaniami dodawania i mnożenia zdefiniowanymi jako \(\displaystyle{ a+b := (a+b) \ (mod \ p)}\) oraz \(\displaystyle{ a b := ab \ (mod \ p)}\) (działania z prawej strony tych wzorów to działania zdefiniowane w zbiorze liczb całkowitych). Na przykład w ciele \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_5}\) mamy \(\displaystyle{ 3+4=2}\) oraz \(\displaystyle{ 2 3=1}\), zaś w ciele \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{11}}\) prawdziwe są równości: \(\displaystyle{ 2 7 = 3}\) oraz \(\displaystyle{ 10+20=8}\). Pytanie brzmi: dla jakich p pierwszych w ciele \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_p}\) zachodzi twierdzenie o równości wielomianów?
6. Liczby nieujemne \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ a^2+b^2=4}\). Udowodnij, że: \(\displaystyle{ \frac{ab}{a+b+2} \leqslant \sqrt{2}-1}\) i rozstrzygnij, kiedy zachodzi równość.
7. Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) prawdziwa jest nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{a}{b+2c+3d}+\frac{b}{c+2d+3a}+\frac{c}{d+2a+3b}+\frac{d}{a+2b+3c} \geqslant \frac{2}{3}}\)
8. Funkcja \(\displaystyle{ f: \mathbb{R} \mathbb{R}}\) spełnia dla wszystkich \(\displaystyle{ a,b}\) nierówność \(\displaystyle{ |f(a)-f(b)|\leqslant |a-b|}\). Wykaż, że jeżeli: \(\displaystyle{ f(f(f(0)))=0}\) (3. iteracja), to \(\displaystyle{ f(0)=0}\).
9. Udowodnij, że wielomian \(\displaystyle{ x^5-x+a}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest liczbą całkowitą niepodzielną przez 5, nie może być iloczynem dwóch wielomianów o współczynnikach całkowitych.
10. Udowodnij, że wśród liczb postaci \(\displaystyle{ 50^n + (50n+1)^{50}}\), gdzie n jest liczbą naturalną, występuje nieskończenie wiele liczb złożonych.
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[MIX] Mix matematyczny (8)
2)
Korzystamy z tożsamości trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ sin^{2} kx = \frac{1-cos2kx}{2} \\
S_n = \sum_{k=1}^{n} \frac{1}{2} - \frac{1}{2} \sum_{k=1}^{n} cos2kx = \frac{1}{2}n - \frac{1}{2} \Re \left( \sum_{k=1}^{n} e^{i2kx} \right) = \frac{1}{2}n - \Re \left( \frac{e^{2ix} (1 - e^{2nix})}{1- e^{2ix}}\right)=\\ = \frac{1}{2}n - \Re \left( \frac{e^{2ix}(1 - e^{2nix})(1 - e^{-2ix})}{(1-e^{2ix})(1 - e^{-2ix})}\right) = \frac{1}{2}n - \frac{cos2x - cos 2(n+1)x + cos2nx - 1}{2(1-cos2x)}}\)
Korzystamy z tożsamości trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ sin^{2} kx = \frac{1-cos2kx}{2} \\
S_n = \sum_{k=1}^{n} \frac{1}{2} - \frac{1}{2} \sum_{k=1}^{n} cos2kx = \frac{1}{2}n - \frac{1}{2} \Re \left( \sum_{k=1}^{n} e^{i2kx} \right) = \frac{1}{2}n - \Re \left( \frac{e^{2ix} (1 - e^{2nix})}{1- e^{2ix}}\right)=\\ = \frac{1}{2}n - \Re \left( \frac{e^{2ix}(1 - e^{2nix})(1 - e^{-2ix})}{(1-e^{2ix})(1 - e^{-2ix})}\right) = \frac{1}{2}n - \frac{cos2x - cos 2(n+1)x + cos2nx - 1}{2(1-cos2x)}}\)
-
MagdaW
- Użytkownik

- Posty: 747
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
[MIX] Mix matematyczny (8)
6.
Skoro \(\displaystyle{ a ^{2} + b^{2}=4}\), to maksymalna wartość sumy a+b wynosi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} .}\)Sprawdzamy, że gdy jedna z wielkości jest równa 0, to nierówność jest spełniona. Możemy więc założyć, że \(\displaystyle{ a+b-2\ne 0}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{ab}{a+b+2}= \frac{ab(a+b-2)}{(a+b+2)(a+b-2)}= \frac{ab(a+b-2)}{2ab}= \frac{a+b-2}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} -1 \leqslant \sqrt{2}-1 \Rightarrow a+b \leqslant 2 \sqrt{2}}\)
Równość zachodzi wtedy, gdy a=b
Skoro \(\displaystyle{ a ^{2} + b^{2}=4}\), to maksymalna wartość sumy a+b wynosi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} .}\)Sprawdzamy, że gdy jedna z wielkości jest równa 0, to nierówność jest spełniona. Możemy więc założyć, że \(\displaystyle{ a+b-2\ne 0}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{ab}{a+b+2}= \frac{ab(a+b-2)}{(a+b+2)(a+b-2)}= \frac{ab(a+b-2)}{2ab}= \frac{a+b-2}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} -1 \leqslant \sqrt{2}-1 \Rightarrow a+b \leqslant 2 \sqrt{2}}\)
Równość zachodzi wtedy, gdy a=b
Ostatnio zmieniony 2 lip 2008, o 15:52 przez MagdaW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dumel
- Użytkownik

- Posty: 1969
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
[MIX] Mix matematyczny (8)
10. dla n nieparzystych i podzielnych przez 3 ta liczba jest podz. przez 3, bo:
dla n nieparzystych \(\displaystyle{ 50^n \equiv 2^n \equiv 2 (mod 3)}\)
dla n podz. przez 3 \(\displaystyle{ (50n+1)^{50} \equiv 151^{50} \equiv 1^{50} \equiv 1(mod 3)}\)
dla n nieparzystych \(\displaystyle{ 50^n \equiv 2^n \equiv 2 (mod 3)}\)
dla n podz. przez 3 \(\displaystyle{ (50n+1)^{50} \equiv 151^{50} \equiv 1^{50} \equiv 1(mod 3)}\)
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[MIX] Mix matematyczny (8)
6) Można również podstawić:
\(\displaystyle{ a=2sinx \ \ b = 2cosx \\ x }\)
Wtedy po lewej dostajemy:
\(\displaystyle{ \frac{sin2x}{sinx + cosx+1}}\)
No i dochodzimy do tego, że maksimum jest dla \(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{4}}\) równe \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2} + 1} = \sqrt{2} - 1}\)
\(\displaystyle{ a=2sinx \ \ b = 2cosx \\ x }\)
Wtedy po lewej dostajemy:
\(\displaystyle{ \frac{sin2x}{sinx + cosx+1}}\)
No i dochodzimy do tego, że maksimum jest dla \(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{4}}\) równe \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2} + 1} = \sqrt{2} - 1}\)
-
soliter
- Użytkownik

- Posty: 183
- Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 28 razy
[MIX] Mix matematyczny (8)
Nie wiem, czy uznacie
8. Granatowy Pawłowski, str. 80, zad. 3.19
Pamiętałem, mimo że przerabiałem tę książkę 2,3 lata temu : )
8. Granatowy Pawłowski, str. 80, zad. 3.19
Pamiętałem, mimo że przerabiałem tę książkę 2,3 lata temu : )
-
frej
[MIX] Mix matematyczny (8)
Wasilewski, a mógłbyś mi powiedzieć, jak doszedłeś do tego, że maksimum tyle wynosi?
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[MIX] Mix matematyczny (8)
I wyda się, że tego nie liczyłem. Można standardowo, czyli policzyć pochodną i szukać jej miejsc zerowych (dość brzydkie równanie). Ale można też zauważyć, że w przedziale \(\displaystyle{ }\) licznik rośnie, i to szybciej niż mianownik, a potem oba zaczynają maleć (przy czym znowu licznik szybciej). To oczywiście tylko obserwacja i nie wystarcza jako formalny dowód; podałem to tylko jako możliwe alternatywne rozwiązanie.
- Sylwek
- Użytkownik

- Posty: 2692
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 664 razy
[MIX] Mix matematyczny (8)
ad. 2., można też skorzystać z: \(\displaystyle{ \cos x = \frac{e^{ix}+e^{-ix}}{2}, \ \sin x = \frac{e^{ix}-e^{-ix}}{2i}}\) (wzór Eulera), \(\displaystyle{ \cos x - \cos y = -2 \sin \frac{x+y}{2} \sin \frac{x-y}{2}}\), po czym w podobny sposób dochodzimy do:
\(\displaystyle{ S_n(x)=\frac{(2n+1) \sin x - sin((2n+1)x)}{4 \sin x}}\) (wybacz, nie sprawdzałem dla pewności, czy nasze wyniki są sobie równe)
ad. 6, świetnie, gdyż dla a,b dodatnich: \(\displaystyle{ a+b=\sqrt{(a+b)^2} \leqslant \sqrt{2(a^2+b^2)}=2\sqrt{2}}\), co uzasadnia późniejszą nierówność.
ad. 10 extra, sposobów na to też sporo, ja wziąłem \(\displaystyle{ n \equiv 0 \ (mod \ 5)}\) i wtedy się rozkłada ze wzorów skróconego mnożenia (zadanko z 50. polskiego OM, zadanie 1., etap 1., prawda, że proste
)
P.S. ad.8, nie uznajemy
, po drugie zadanko z pewnością dostępne w stu innych źródłach :>
\(\displaystyle{ S_n(x)=\frac{(2n+1) \sin x - sin((2n+1)x)}{4 \sin x}}\) (wybacz, nie sprawdzałem dla pewności, czy nasze wyniki są sobie równe)
ad. 6, świetnie, gdyż dla a,b dodatnich: \(\displaystyle{ a+b=\sqrt{(a+b)^2} \leqslant \sqrt{2(a^2+b^2)}=2\sqrt{2}}\), co uzasadnia późniejszą nierówność.
ad. 10 extra, sposobów na to też sporo, ja wziąłem \(\displaystyle{ n \equiv 0 \ (mod \ 5)}\) i wtedy się rozkłada ze wzorów skróconego mnożenia (zadanko z 50. polskiego OM, zadanie 1., etap 1., prawda, że proste
P.S. ad.8, nie uznajemy
Ostatnio zmieniony 2 lip 2008, o 20:19 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
frej
[MIX] Mix matematyczny (8)
dzięki. Nie umiem jeszcze różniczkować, więc pochodna nie za wiele mi jeszcze tłumaczy. Ta obserwacja chociaż trochę mi wyjaśnia. Myślałem, że użyłeś jakichś tożsamości trygonometrycznych do policzenia tego i dlatego byłem ciekawy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13386
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[MIX] Mix matematyczny (8)
ad 9
Mozliwe sa dwa pzypadki (oba wykluczymy):
1
\(\displaystyle{ W(x)=x^5-x+a=(a_0x+a_1)(b_0x^4+ b_1x^3 + b_2x^2+b_3x+b_4 )}\) tj \(\displaystyle{ a_0b_0=1}\)
czyli \(\displaystyle{ a_0 =b_0=1}\) (analogiczne \(\displaystyle{ a_0 =b_0=-1}\)), Czyli \(\displaystyle{ -a_1}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ W}\) a to sprzecznosc bo \(\displaystyle{ m^5-m}\) dzieli sie na 5, gdy m całkowite.
2. \(\displaystyle{ W(x)=x^5-x+a=(x^2-px+q)(x^3 + b_1x^2+ b_2x+b_3 )}\) Jesli \(\displaystyle{ x_1, x_2}\) to pierwiastki trojmianu
\(\displaystyle{ (x^2-px+q)}\), zas xi to wszystkie pierwiastki \(\displaystyle{ W}\), to :
(*) \(\displaystyle{ x_1^5+ x_2^5 -(x_1+x_2) +2a=0}\) I wynika ze
\(\displaystyle{ p^5- (x_1^5+x_2^5)}\) jest całkowita podzielna przez 5.
bo \(\displaystyle{ p^5- (x_1^5+x_2^5) = 5q(p^3-3pq)+10q^2p}\)
to tez daje sprzecznosc z załozeniem o \(\displaystyle{ a}\) i z (*)
[ Dodano: 2 Lipca 2008, 17:52 ]
Sylwek napisal:
\(\displaystyle{ |x-0| \geq |f(x)-f(0)|=|y-x| \geq |f(y)-f(x)|=|0-y| \geq |f(0)-f(y)|=|x|}\)
tj x=y=0, tj f(0)=0
[ Dodano: 2 Lipca 2008, 20:13 ]
ad 7
Niech
\(\displaystyle{ A=b+2c+3d}\)
\(\displaystyle{ B=c+2d+3a}\)
\(\displaystyle{ C=d+2a+3b}\)
\(\displaystyle{ D=a+2b+3c}\)
tj
\(\displaystyle{ a=\frac{-5A+7B+C+D}{24}}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{-5B+7C+D+A}{24}}\)
\(\displaystyle{ c=\frac{-5C+7D+A+B}{24}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{-5D+7A+B+C}{24}}\)
i skoro SA >= SG to
\(\displaystyle{ \frac{a}{A}+\frac{b}{B}+\frac{c}{C}+\frac{d}{D} =
-\frac{20}{24}+ \frac{1}{24}((\frac{7B}{A}+\frac{C}{A}+\frac{D}{A})+(\frac{7C}{B}+\frac{D}{B}+\frac{A}{B})+( \frac{7D}{C}+\frac{A}{C}+\frac{B}{C})+ (\frac{7A}{D}+\frac{B}{D}+\frac{C}{D}) \geq -\frac{20}{24} + \frac{36}{24}= \frac{2}{3}}\)
Mozliwe sa dwa pzypadki (oba wykluczymy):
1
\(\displaystyle{ W(x)=x^5-x+a=(a_0x+a_1)(b_0x^4+ b_1x^3 + b_2x^2+b_3x+b_4 )}\) tj \(\displaystyle{ a_0b_0=1}\)
czyli \(\displaystyle{ a_0 =b_0=1}\) (analogiczne \(\displaystyle{ a_0 =b_0=-1}\)), Czyli \(\displaystyle{ -a_1}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ W}\) a to sprzecznosc bo \(\displaystyle{ m^5-m}\) dzieli sie na 5, gdy m całkowite.
2. \(\displaystyle{ W(x)=x^5-x+a=(x^2-px+q)(x^3 + b_1x^2+ b_2x+b_3 )}\) Jesli \(\displaystyle{ x_1, x_2}\) to pierwiastki trojmianu
\(\displaystyle{ (x^2-px+q)}\), zas xi to wszystkie pierwiastki \(\displaystyle{ W}\), to :
(*) \(\displaystyle{ x_1^5+ x_2^5 -(x_1+x_2) +2a=0}\) I wynika ze
\(\displaystyle{ p^5- (x_1^5+x_2^5)}\) jest całkowita podzielna przez 5.
bo \(\displaystyle{ p^5- (x_1^5+x_2^5) = 5q(p^3-3pq)+10q^2p}\)
to tez daje sprzecznosc z załozeniem o \(\displaystyle{ a}\) i z (*)
[ Dodano: 2 Lipca 2008, 17:52 ]
Sylwek napisal:
niech \(\displaystyle{ f(0)=x, \ f(x)=y,}\) tj \(\displaystyle{ f(y)=0}\) i dalej.S. ad.8, nie uznajemy , po drugie zadanko z pewnością dostępne w stu innych źródłach :>
\(\displaystyle{ |x-0| \geq |f(x)-f(0)|=|y-x| \geq |f(y)-f(x)|=|0-y| \geq |f(0)-f(y)|=|x|}\)
tj x=y=0, tj f(0)=0
[ Dodano: 2 Lipca 2008, 20:13 ]
ad 7
Niech
\(\displaystyle{ A=b+2c+3d}\)
\(\displaystyle{ B=c+2d+3a}\)
\(\displaystyle{ C=d+2a+3b}\)
\(\displaystyle{ D=a+2b+3c}\)
tj
\(\displaystyle{ a=\frac{-5A+7B+C+D}{24}}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{-5B+7C+D+A}{24}}\)
\(\displaystyle{ c=\frac{-5C+7D+A+B}{24}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{-5D+7A+B+C}{24}}\)
i skoro SA >= SG to
\(\displaystyle{ \frac{a}{A}+\frac{b}{B}+\frac{c}{C}+\frac{d}{D} =
-\frac{20}{24}+ \frac{1}{24}((\frac{7B}{A}+\frac{C}{A}+\frac{D}{A})+(\frac{7C}{B}+\frac{D}{B}+\frac{A}{B})+( \frac{7D}{C}+\frac{A}{C}+\frac{B}{C})+ (\frac{7A}{D}+\frac{B}{D}+\frac{C}{D}) \geq -\frac{20}{24} + \frac{36}{24}= \frac{2}{3}}\)
- Menda
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 13 wrz 2007, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 4 razy
[MIX] Mix matematyczny (8)
7 wychodzi od razu po zastosowaniu nierówności Caushego-Szwarca w formie Engelsa, którą udowadnia się za pomocą nierówności Caushego-Szwarca.
Pozdro
Pozdro
- Sylwek
- Użytkownik

- Posty: 2692
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 664 razy
[MIX] Mix matematyczny (8)
ad. 8, ad. 9, wzorowo, nierówność słabiej , korzystając z lematu: \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \frac{x_i}{y_i} \geqslant \frac{(\sum_{k=1}^{n} x_i)^2}{\sum_{k=1}^{n} x_iy_i}}\) (dowodzi się za pomocą nierówności Schwarza przyjmując \(\displaystyle{ a_i=\sqrt{\frac{x_i}{y_i}}, \ b_i=\sqrt{x_iy_i}}\), pisałem o tym w jednym z poprzednich mixów) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ L\geqslant \frac{a^2+b^2+c^2+d^2+2\sum_{1 \leqslant i<j\leqslant 4}a_ia_j}{4\sum_{1 \leqslant i<j\leqslant 4}a_ia_j}\geqslant \frac{2\frac{2}{3}\sum_{1 \leqslant i<j\leqslant 4}a_ia_j}{4\sum_{1 \leqslant i<j\leqslant 4}a_ia_j}=\frac{2}{3}=P}\)
P.S. Gdzie można poczytać o nierówności Cauchego-Schwarza w formie Engela? Bo to chyba inna forma mojego lematu.
P.S.2. Niedługo niektórzy ograniczą się do pisania rozwiązań w stylu: "to oczywiste"
Zostały 1,3,4,5
\(\displaystyle{ L\geqslant \frac{a^2+b^2+c^2+d^2+2\sum_{1 \leqslant i<j\leqslant 4}a_ia_j}{4\sum_{1 \leqslant i<j\leqslant 4}a_ia_j}\geqslant \frac{2\frac{2}{3}\sum_{1 \leqslant i<j\leqslant 4}a_ia_j}{4\sum_{1 \leqslant i<j\leqslant 4}a_ia_j}=\frac{2}{3}=P}\)
P.S. Gdzie można poczytać o nierówności Cauchego-Schwarza w formie Engela? Bo to chyba inna forma mojego lematu.
P.S.2. Niedługo niektórzy ograniczą się do pisania rozwiązań w stylu: "to oczywiste"
Zostały 1,3,4,5
- Menda
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 13 wrz 2007, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 4 razy
[MIX] Mix matematyczny (8)
No jak dla mnie (może tylko dla mnie) Twój lemat to nierówność Caushyego-Szwarca w formie Engelsa... Chyba jest w Kourliandczyku więc uznałem ją za powszechnie znaną.Sylwek pisze: P.S. Gdzie można poczytać o nierówności Cauchego-Schwarza w formie Engela? Bo to chyba inna forma mojego lematu.
No, już dobrze, po prostu nie chciałem się rozpisywaćSylwek pisze: P.S.2. Niedługo niektórzy ograniczą się do pisania rozwiązań w stylu: "to oczywiste"
Pozdro
-
TomciO
- Użytkownik

- Posty: 286
- Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
[MIX] Mix matematyczny (8)
5. Dla zadnych. Wielomian \(\displaystyle{ x^p - x}\) przyjmuje te same wartosci co wielomian zerowy, a nie ma takich samych wspolczynnikow.