funkcja wymierna ...

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ktosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 19 maja 2004, o 16:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z zimowej stolicy ;)

funkcja wymierna ...

Post autor: ktosia »

witam
mam takie zadanko:

jest dany wykres funkcji wymiernej

Obrazek wygasł
określonej wzrorem
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{-x^2 + ax + b}{ x^2 + cx + d}}\)
znajdz wartości \(\displaystyle{ a,b,c,d}\)
dodam jeszcze ze asymptoty to
\(\displaystyle{ x=-2\\
x=2\\
y=-1}\)

(bo chyba to ciężko odczytać z mojego pieknego rysunku ...)
z definicji (a właściwie z asymptot ) powinno być ze \(\displaystyle{ c=0}\) a \(\displaystyle{ d = - 4}\) ale nie jestem tego taka pewna ... "góry" wzoru to juz w ogóle nie umiem rozwiązać ...
pomozecie?
Ostatnio zmieniony 15 lis 2017, o 23:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 830
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

funkcja wymierna ...

Post autor: abrasax »

Nie ma przypadkiem większej liczby informacji o tym wykresie? np. punkty przecięcia z osiami?
ODPOWIEDZ