obwód i przekątne trapezu

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
pawelek1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 paź 2005, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin

obwód i przekątne trapezu

Post autor: pawelek1987 »

Mam zadanie, a niewiem jakie je zrobic o to tresc. Z trzech trojkotow rownobocznych zbudowano trapez o polu \(\displaystyle{ 27 \sqrt{3}}\). Oblicz obwod trapezu i dlugosci jego przykątnych. Prosilbym o pomoc.
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 557
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

obwód i przekątne trapezu

Post autor: Comma »

a - bok trójkąta
h - wys. trójkąta
Pole trójkąta = \(\displaystyle{ 9sqrt{3}}\) => \(\displaystyle{ a=6}\)
Czyli obwód trapezu = \(\displaystyle{ 5\cdot a}\) = \(\displaystyle{ 30}\)
Długość przekątnej = \(\displaystyle{ 2\cdot h}\) = \(\displaystyle{ 6sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ