Prędkość światła
Prędkość światła
Jak to jest, że prędkość światła względem jakiegoś obserwatora jest stała, niezależnie od ruchu tego obserwatora? Bardzo mnie to ciekawi. Pozdrawiam.
Prędkość światła
Niewiele mi to mówi, ale zapytam google. Dzięki;), jak wiesz coś ciekawego odnośnie tego, to napisz. Pozdrawiam.
[ Dodano: 1 Lipca 2008, 19:02 ]
Na razie znalazłem tyle:
Ja tego nie rozumiem, bo myślałem, że jak ciało ma jakąś masę, to nie może jej zmienić przez zwyczajne zwiększenie się prędkości, myślałem, że dla większej masy konieczna jest dodatkowa materia. Może przez przyspieszanie zwiększa się ilość materii zawartej w jakimś ciele? Poza tym wydaje mi się, że czas płynie dla nas jednakowo, niezależnie od tego czy poruszamy się szybko, czy powoli.
[ Dodano: 1 Lipca 2008, 19:02 ]
Na razie znalazłem tyle:
Czyli co? Jak zacznę biec to ni z tąd, ni z owąt zacznę więcej warzyć?Czas zacznie wolniej płynąć i ja się skrócę?Efekty relatywistyczne występują dla każdego ciała w ruchu ale dla małych prędkości są niezauważalne
wraz ze wzrostem prędkości:
-rośnie masa
-zwalnia bieg czasu (np. poruszający się zegar spóznia)
-skrócenie ciała w linii po której się porusza
-ze zdarzeń równoczesnych dla nieruchomego obserwatora dla poruszającego się wcześniejsze jest to w którego stronę się porusza
Ja tego nie rozumiem, bo myślałem, że jak ciało ma jakąś masę, to nie może jej zmienić przez zwyczajne zwiększenie się prędkości, myślałem, że dla większej masy konieczna jest dodatkowa materia. Może przez przyspieszanie zwiększa się ilość materii zawartej w jakimś ciele? Poza tym wydaje mi się, że czas płynie dla nas jednakowo, niezależnie od tego czy poruszamy się szybko, czy powoli.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 24 sty 2008, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: net
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 10 razy
Prędkość światła
Nie mówimy tutaj o takich predkościach jak biegu człowieka. Efekty relatywistyczne zaczynamy brać pod uwagę jeżeli predkość jest około 10% prędkości światła.
Co do bardziej szczegółowych informacji to pogoogluj wiecej, albo najlepiej zajryj do jakiegos dobrego podrecznika od fizyki, bo ja bym mógł ci troche namieszać:p
Przeanalizuj tez wzory z relatywistyki.
Co do bardziej szczegółowych informacji to pogoogluj wiecej, albo najlepiej zajryj do jakiegos dobrego podrecznika od fizyki, bo ja bym mógł ci troche namieszać:p
Przeanalizuj tez wzory z relatywistyki.
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Prędkość światła
Nie bez znaczenia są tutaj postulaty Einstaina: założył on bowiem, że prędkość światła jest nieprzekraczalna.
Niech dane będą dwie rakiety poruszające się w tym samym kierunku o przeciwnych zwrotach z prędkościami odpowiednio \(\displaystyle{ v_1=0,5c}\) i \(\displaystyle{ v_2=0,7c}\). Gdybyśmy liczyli względną prędkość tak samo jak dla małych prędkości (czyli dodając je do siebie) otrzymam iż \(\displaystyle{ v_{wzg}=1,2c}\), została zatem przekroczona nieprzekraczalna granica prędkości. Dlatego też wprowadzono wsp. relatywistyczny, ale o tym już sam doczytaj
Poczytaj również o transformacji Lorentza i Galileusza.
Niech dane będą dwie rakiety poruszające się w tym samym kierunku o przeciwnych zwrotach z prędkościami odpowiednio \(\displaystyle{ v_1=0,5c}\) i \(\displaystyle{ v_2=0,7c}\). Gdybyśmy liczyli względną prędkość tak samo jak dla małych prędkości (czyli dodając je do siebie) otrzymam iż \(\displaystyle{ v_{wzg}=1,2c}\), została zatem przekroczona nieprzekraczalna granica prędkości. Dlatego też wprowadzono wsp. relatywistyczny, ale o tym już sam doczytaj
Poczytaj również o transformacji Lorentza i Galileusza.
Prędkość światła
Dzięki Wam. Wszystko to zagmatwane, ale może stopniowo jakoś do tego dojdę:)Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Prędkość światła
Nie jest to aż takie zagmatwane w porównaniu z innymi działami fizyki, sama relatywistyka to po prostu krótki dział, i całkiem prosty
[ Dodano: 2 Lipca 2008, 21:12 ]
choć prosty to raczej pojecie względne
[ Dodano: 2 Lipca 2008, 21:12 ]
choć prosty to raczej pojecie względne
Prędkość światła
No właśnie;p Patrzyłem w wikipedii co piszą i jest bardzo dużo, trochę trudnym językiem, ale powoli to obczaję. Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Prędkość światła
Wikipedia ma to do siebie, że czasami może odstraszyć człowieka. Dobrze poszperaj i znajdziesz materiały o wiele przystępniej napisane, np:
a tutaj są zadania:
http://www.mif.pg.gda.pl/zz/STW.pdf
niby studenckie, ale z niektórymi na pewno dasz sobie radę
a tutaj są zadania:
http://www.mif.pg.gda.pl/zz/STW.pdf
niby studenckie, ale z niektórymi na pewno dasz sobie radę
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubcza
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2 razy
Prędkość światła
Chodzi tu o założenia Szczególnej Teorii Wzglęgności, które mówią o tym, że prędkośc światła we wszystkich układach odniesienia jest stała. Niezależnie od obserwatora prędkośc światła wynosi około \(\displaystyle{ c=3*10^8}\). Musisz o tym poczytac. Pozdrawiam:)
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
Prędkość światła
Prędkość światła jest stała lokalnie, czyli gdy zmierzę tę prędkość w laboratorium, zawsze otrzymam tyle samo, niezależnie czy laboratorium stoi na Ziemi, na Księżycu, czy też na Wenus.
I oczywiście nie ma tu nic nadzwyczajnego - z dźwiękiem jest dokładnie tak samo.
Zresztą wszystko tak funkcjonuje, albo prawie.
Weźmy np. takie wahadło: ono działa praktycznie tak samo w rozpędzonym pociągu, jak i w domu na stole - okres drgań się nie zmienia.
A co z prędkościami 0.9c?
No, cóż one są mniejsze od c - tak około o 0.1c
I oczywiście nie ma tu nic nadzwyczajnego - z dźwiękiem jest dokładnie tak samo.
Zresztą wszystko tak funkcjonuje, albo prawie.
Weźmy np. takie wahadło: ono działa praktycznie tak samo w rozpędzonym pociągu, jak i w domu na stole - okres drgań się nie zmienia.
A co z prędkościami 0.9c?
No, cóż one są mniejsze od c - tak około o 0.1c