Witam mam pewne 2 zadanka, których wyniki mi nie wychodzą. Oto one:
Zadanie 1.
Z punktu A szczyt góry G widać pod kątem 10 stopni, a z punktu B, odległego od punktu A o 1500, szczyt góry G widać pod kątem 20 stopni. Oblicz wysokośc h góry.
Zadanie 2.
Wahadlo długości 50 m. odchyliło się od pionu o kąt 26 stopni. Na jakiej wysokości x, względem poziomu, znajdzie sie koniec wahadła po odchyleniu? Wynik podaj z dokładnościa do 0,01.
Pozdrawiam
Za wszelkie przejawy pomocy dziekuje:)
Trójkąt prostokątny. Oblicz długość wysokości
-
marian
- Użytkownik

- Posty: 66
- Rejestracja: 31 paź 2004, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 5 razy
Trójkąt prostokątny. Oblicz długość wysokości
2.
\(\displaystyle{ sin(26)=0,438}\)
\(\displaystyle{ 0,438={\frac{a}{50}}}\)
\(\displaystyle{ a=21,9}\)
[ Dodano: Sob Paź 15, 2005 10:15 pm ]
\(\displaystyle{ tg(20)=0,364}\)
\(\displaystyle{ tg(10)=0,176}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin0,364={\frac{a}{c}}\\0,176={\frac{a}{c+1500}}\)
\(\displaystyle{ c=2,747a}\)
\(\displaystyle{ 0,176c+264=a}\)
\(\displaystyle{ 0,176c+264=0,364c}\)
\(\displaystyle{ c=1404,26}\)
\(\displaystyle{ sin(26)=0,438}\)
\(\displaystyle{ 0,438={\frac{a}{50}}}\)
\(\displaystyle{ a=21,9}\)
[ Dodano: Sob Paź 15, 2005 10:15 pm ]
\(\displaystyle{ tg(20)=0,364}\)
\(\displaystyle{ tg(10)=0,176}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin0,364={\frac{a}{c}}\\0,176={\frac{a}{c+1500}}\)
\(\displaystyle{ c=2,747a}\)
\(\displaystyle{ 0,176c+264=a}\)
\(\displaystyle{ 0,176c+264=0,364c}\)
\(\displaystyle{ c=1404,26}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2005, o 11:42 przez marian, łącznie zmieniany 4 razy.
- fanta16
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 3 wrz 2005, o 13:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lbn
- Podziękował: 10 razy
Trójkąt prostokątny. Oblicz długość wysokości
aha dzieki tylko mam jedno pytanko tam gdzie jest ten układ ;
0,176=[/floc?] to co tam powinno byc..?? bo coisk chyba ci zjadlo
0,176=[/floc?] to co tam powinno byc..?? bo coisk chyba ci zjadlo