równanie dwumienne

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
amadeusz_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 gru 2007, o 19:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 2 razy

równanie dwumienne

Post autor: amadeusz_ »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykładu: \(\displaystyle{ x^{3}+1=0}\) Poxdrawiam.
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1873
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

równanie dwumienne

Post autor: meninio »

\(\displaystyle{ x^3+1=0 (x+1)(x^2-x+1)=0 \\ \\ x+1=0 x^2-x+1=0 x=-1 x=\frac{1-i\sqrt{3}}{2} x=\frac{1+i\sqrt{3}}{2}}\)

\(\displaystyle{ \Delta=-3 \sqrt{\Delta}= i\sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 17 cze 2008, o 12:35 przez meninio, łącznie zmieniany 1 raz.
amadeusz_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 gru 2007, o 19:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 2 razy

równanie dwumienne

Post autor: amadeusz_ »

nie wiedzialem co zrobic jak mi ujemna delta wyszla...ale teraz juz wiem dzieki!
ODPOWIEDZ