Całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
skowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hindenburg
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 13 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: skowron »

Mam problem z całkami takiego typu:

\(\displaystyle{ \int \frac{1}{x^{4}+x^{2}} dx}\)

Wiem że trzeba rozdzielić na ułamki proste tylko czy da się to robić nie używając liczb zespolonych?
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2271
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{x^4+x^2}=\frac{dx}{x^2(x^2+1)}=\int \frac{A}{x}+\frac{B}{x^2}+\frac{Cx+D}{x^2+1}}\)
rozwiązując odpowiedni układ równań otrzymujemy, ze \(\displaystyle{ \begin{cases} A=0\\B=1\\C=0\\D=-1\end{cases}}\)
czyli \(\displaystyle{ \int \frac{dx}{x^4+x^2}=\frac{dx}{x^2(x^2+1)}=\int \frac{0}{x}+\frac{1}{x^2}+\frac{0x-1}{x^2+1}=\int \frac{1}{x^2}+\frac{-1}{x^2+1}}\)
skowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hindenburg
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 13 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: skowron »

Wielkie dzięki

[ Dodano: 15 Czerwca 2008, 18:44 ]
A jak poradzić sobie z taką całką:?
\(\displaystyle{ \int \frac{8x+3}{x^{4}+2x^{2}+1} dx}\)
ODPOWIEDZ