Mam problem z taką całką:
\(\displaystyle{ \int \sqrt{tg(x)} dx}\)
Wielkie dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi.
Pozdrawiam
Całka, pierwiastek, tangens.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Całka, pierwiastek, tangens.
\(\displaystyle{ t= tg(\frac{x}{2})}\), \(\displaystyle{ dx= \frac{2dt }{1+t^2}}\)
\(\displaystyle{ tgx= \frac{2t}{1-t^2}}\) . etc
\(\displaystyle{ tgx= \frac{2t}{1-t^2}}\) . etc
- meninio
- Użytkownik

- Posty: 1873
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Całka, pierwiastek, tangens.
To jest oczywiste to podstawienie...Pytanie co dalej z takim czymś: \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}\int_{}^{} \frac{\sqrt{t}}{(1+t^2) \sqrt{1-t^2}}dt}\)
Ostatnio zmieniony 12 cze 2008, o 00:04 przez meninio, łącznie zmieniany 2 razy.
- meninio
- Użytkownik

- Posty: 1873
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Całka, pierwiastek, tangens.
\(\displaystyle{ \tan \frac{x}{2}=t \\ \\ \frac{x}{2}= \arctan(t) \\ \\ x=2 \arctan(t) \\ \\dx=\frac{2}{1+t^2}dt}\)
[ Dodano: 12 Czerwca 2008, 00:12 ]
Wpadłem teraz na lepszy pomysł (tak mi sie wydaje odnośnie tej całki). Zróbmy nastepujące podstawienie:
\(\displaystyle{ \tan(x)=t^2 x= \arctan(t^2) dx=\frac{2t}{1+t^4}dt}\)
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \sqrt{t^2}\frac{2t}{1+t^4}dt=2 \frac{t^2}{t^4+1}dt=...}\)
I dalej muszę się zastanowić. Wydaje mi się, że jest to lepsza droga niż ta standardowa.
[ Dodano: 12 Czerwca 2008, 00:12 ]
Wpadłem teraz na lepszy pomysł (tak mi sie wydaje odnośnie tej całki). Zróbmy nastepujące podstawienie:
\(\displaystyle{ \tan(x)=t^2 x= \arctan(t^2) dx=\frac{2t}{1+t^4}dt}\)
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \sqrt{t^2}\frac{2t}{1+t^4}dt=2 \frac{t^2}{t^4+1}dt=...}\)
I dalej muszę się zastanowić. Wydaje mi się, że jest to lepsza droga niż ta standardowa.
-
skowron
- Użytkownik

- Posty: 131
- Rejestracja: 29 wrz 2006, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hindenburg
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 13 razy
Całka, pierwiastek, tangens.
Wydaje mi się że źle wyznaczyliście tg(x)
nie powinno być tak:
\(\displaystyle{ tg(x) = \frac{2t}{1+t^{2}}}\) Wtedy ładnie wychodzi takie coś:
\(\displaystyle{ 2\sqrt{1+tg^{2}(\frac{x}{2})}}\)
edit:
\(\displaystyle{ tg(x) = \frac{2sin(\frac{x}{2})cos(\frac{x}{2})}{cos^{2}(\frac{x}{2})+sin^{2}(\frac{x}{2})} = \frac{2t}{1+t^{2}}}\)
nie powinno być tak:
\(\displaystyle{ tg(x) = \frac{2t}{1+t^{2}}}\) Wtedy ładnie wychodzi takie coś:
\(\displaystyle{ 2\sqrt{1+tg^{2}(\frac{x}{2})}}\)
edit:
\(\displaystyle{ tg(x) = \frac{2sin(\frac{x}{2})cos(\frac{x}{2})}{cos^{2}(\frac{x}{2})+sin^{2}(\frac{x}{2})} = \frac{2t}{1+t^{2}}}\)