Znajdź wzór funkcji liniowej f która spełnia następujące dwa warunki :
1) f(1) =5
2)f(x+2) = 6
Prosze o proste rozwiązanie
Funkcja
- Tristan
- Użytkownik

- Posty: 2333
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Funkcja
hm...ja to zadanie rozumiem w tej sposób:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}f(x+2)=6\\f(1)=5\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}6=a(x+2)+b\\5=a+b\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}6=ax+2a+b\\6=a+b+1\end{array}}\)
Z tego wynika, że a+b+1=ax+2a+b czyli ax+a=0, czyli a(x+1)=0. Oczywiście dla a=0 od razu otrzymujemy sprzeczność, dlatego x=-1. Co nam to daje? Ano, ja to rozumię w ten sposób, że f(-1)=6....nie wiem czy dobrze, ale jeśli tak, to od razu otrzymujemy wzór funkcji,tj. \(\displaystyle{ f(x)=-\frac{1}{2}x+5\frac{1}{2}}\). Ale właściwie to wydaje mi się, że moje myślenie nie jest zbyt logiczne w tym wypadku....
Cicho....wycofuję się z tego wszystkiego, bo przecież f(x+2)=6, narzuca, by funkcja ta była stała.
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}f(x+2)=6\\f(1)=5\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}6=a(x+2)+b\\5=a+b\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}6=ax+2a+b\\6=a+b+1\end{array}}\)
Z tego wynika, że a+b+1=ax+2a+b czyli ax+a=0, czyli a(x+1)=0. Oczywiście dla a=0 od razu otrzymujemy sprzeczność, dlatego x=-1. Co nam to daje? Ano, ja to rozumię w ten sposób, że f(-1)=6....nie wiem czy dobrze, ale jeśli tak, to od razu otrzymujemy wzór funkcji,tj. \(\displaystyle{ f(x)=-\frac{1}{2}x+5\frac{1}{2}}\). Ale właściwie to wydaje mi się, że moje myślenie nie jest zbyt logiczne w tym wypadku....
Cicho....wycofuję się z tego wszystkiego, bo przecież f(x+2)=6, narzuca, by funkcja ta była stała.
-
cristiano_kbks
- Użytkownik

- Posty: 42
- Rejestracja: 16 lis 2004, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Pomógł: 2 razy
Funkcja
Może się mylę, ale czy ta funkcja nie jest sprzeczna sama w sobie? No bo skoro f(x+2) = 6 to chyba jest ona stała, równa 6... Nie może więc być równa 5 dla żadnego x... Pewnie coś źle myśle... Albo źle napisałeś treść. Pozdrawiam
/dodałem później/ Wybacz Tommik, pisałem zanim wyświetliło mi Twoje
/dodałem później/ Wybacz Tommik, pisałem zanim wyświetliło mi Twoje
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Funkcja
Nie istnieje funkcja, która czyni zadość obu warunkom. Drugi warunek wymaga, by \(\displaystyle{ f(x)\equiv 6}\), co oczywiście nie pasuje do pierwszego:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki

