Całka

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
kamil256
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 19 lut 2008, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 2 razy

Całka

Post autor: kamil256 »

\(\displaystyle{ \int e^{2x}cosx}\)
kocica
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 14 maja 2008, o 13:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

Całka

Post autor: kocica »

2 razy przez czesci.
kamil256
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 19 lut 2008, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 2 razy

Całka

Post autor: kamil256 »

Jak możesz to zrób , bo potrzebuje dobrze rozwiązany ten przykład.

Dzięki
kocica
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 14 maja 2008, o 13:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

Całka

Post autor: kocica »

\(\displaystyle{ I=\int e^{2x}cosx= \frac{1}{2} e^{2x}cosx + \frac{1}{2} te^{2x}sinx = \frac{1}{2} e^{2x}cosx + \frac{1}{4} e^{2x}sinx - \frac{1}{4} t e^{2x}cosx}\)
Pierwsze przez czesci:
\(\displaystyle{ f: cosx}\)
\(\displaystyle{ f': -sinx}\)
\(\displaystyle{ g: e^{2x}}\)
\(\displaystyle{ g': \frac{ e^{2x} }{2}}\)
Drugie przez czesci:
\(\displaystyle{ f: sinx}\)
\(\displaystyle{ f': cosx}\)
\(\displaystyle{ g: e^{2x}}\)
\(\displaystyle{ g': \frac{ e^{2x} }{2}}\)

\(\displaystyle{ I= \frac{1}{2} e^{2x}cosx + \frac{1}{4} e^{2x}sinx - \frac{1}{4} I}\)
\(\displaystyle{ I= \frac{2}{5} e^{2x}cosx + \frac{1}{5} e^{2x}sinx}\)
kamil256
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 19 lut 2008, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 2 razy

Całka

Post autor: kamil256 »

Oki dziekuje , ja nie pamietam jak to jest przy pochodnych z "e" a jak np. bym mial w tej calce zamiast \(\displaystyle{ e^{2x} , e^{x^2}}}\) to jak by wygladała funckaj \(\displaystyle{ g(x)}\)

Dzięki
kocica
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 14 maja 2008, o 13:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

Całka

Post autor: kocica »

To chyba by była funkcja nieelementarna.
ODPOWIEDZ