wzór MacLaurina z resztą Peano

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
paulgray
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 23 wrz 2004, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH-EAIiE
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

wzór MacLaurina z resztą Peano

Post autor: paulgray »

kurczę-tego materiału na studiach jest cholerę-ledwo się mieszczę w czasie z zadaniami-a tu jeszcze przychodzą takie do których nie wiem jak sie zabrac
\(\displaystyle{ 1) \lim_{x\to 0} \frac{4x^{3}-6x+3sin 2x}{x^{3}\sin^{2} x}\\ 2) \lim_{x\to 0} (\frac{1}{x sin x}+\frac{2sin x-2tg x}{x^{5}})}\)
mam obliczyc granice korzystając z rozwinięcia ze wzoru MacLaurina z resztą Peano
Jakby ktoś mógł mi pokazac na którymś przykładzie krok po kroku (mniej więcej )-drugi postaram się w miarę analogicznie
ODPOWIEDZ