pochodna f(x)=arctgx
-
vip1986
- Użytkownik

- Posty: 48
- Rejestracja: 13 sty 2005, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
pochodna f(x)=arctgx
Jak obliczyc pochodna funkcji f(x)=arctgx (znajac pochodne sinx, cosx, tgx, ctgx)? Chodzi mi glownie o sposob, bo wzor to moge sprawdzic w pierwszej lepszej tablicy matematycznej... .
-
Godfryd
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 17 mar 2005, o 23:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PW-Elka
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
pochodna f(x)=arctgx
mamy funkcję \(\displaystyle{ y=arctg x}\)
stosujemy twierdzenie o pochodnej funkcji odwrotnej:
\(\displaystyle{ (arctg x)'=\frac{1}{(tg y)'}=cos^{2}y=\frac{cos^{2}y}{1}=\frac{cos^{2}y}{sin^{2}y+cos^{2}y}}\)
dzielę licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ cos^{2}y}\) i mam:
\(\displaystyle{ (arctg x)'=\frac{1}{1+tg^{2}y}}\)
podstawiam y=arctg x
\(\displaystyle{ (arctg x)'=\frac{1}{1+x^{2}}}\)
stosujemy twierdzenie o pochodnej funkcji odwrotnej:
\(\displaystyle{ (arctg x)'=\frac{1}{(tg y)'}=cos^{2}y=\frac{cos^{2}y}{1}=\frac{cos^{2}y}{sin^{2}y+cos^{2}y}}\)
dzielę licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ cos^{2}y}\) i mam:
\(\displaystyle{ (arctg x)'=\frac{1}{1+tg^{2}y}}\)
podstawiam y=arctg x
\(\displaystyle{ (arctg x)'=\frac{1}{1+x^{2}}}\)
