Baszta zakończona jest dachem w kształcie ostrosłupa ośmiokątnego, którego ściany boczne są jednakowymi trójkątami równoramiennymi. Wysokość każdego z tych trójkątów wynosi 5m., a podstawa ma długość 3m. Koszt pokrycia jednego metra takiego dachu wynosi 220 zł. Ile będzie kosztowało pokrycie dachu?
Ta... kolejne zdanie z tekstem... Niby łatwe ale nie jarze jak to obliczyć xD' Może wy mi pomożecie. Z góry dzięki.
Zadanie Tekstowe <Ostrosłupy :/>
- Ptaq666
- Użytkownik

- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Zadanie Tekstowe <Ostrosłupy :/>
Eeeee, a tu nie wystarczy policzyć tylko polę powierzchni bocznej tego ostrosłupa i pomnożyć razy 220?
\(\displaystyle{ P =8 \frac{ah}{2} = 60m^{2} \ \ \ \ 13200zl}\)
\(\displaystyle{ P =8 \frac{ah}{2} = 60m^{2} \ \ \ \ 13200zl}\)
