Okrąg opisany na trójkącie

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Neutrino
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 kwie 2005, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolska

Okrąg opisany na trójkącie

Post autor: Neutrino »

Dany jest trójkąt, którego dwa boki mają długość 8 i 12 cm, kąt zawarty między tymi bokami ma miarę 120 stopni. Oblicz długość promienia okregu opisanego na tym trójkącie.

Prosze o pomoce bo sobie nie radze Pozdrowienia
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2676
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Okrąg opisany na trójkącie

Post autor: ariadna »

Korzystając z twiedzenia cosinusów, wyznaczasz długośc trzeciego boku, a następnie korzystają z tw. sinusów, obliczasz promień okręgu opisamego. Mi wyszło coś koło 10;)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Okrąg opisany na trójkącie

Post autor: Tomasz Rużycki »

Niech \(\displaystyle{ a=8}\), \(\displaystyle{ b=12}\), \(\displaystyle{ c}\) - brakujący bok, wylicz go sobie z tw. cosinusów, \(\displaystyle{ \alpha = 120^{\circ}}\), R - szukany promień.

\(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2-2ab\cos 120^{\circ} = a^2+b^2+ab}\)
\(\displaystyle{ c=\sqrt{a^2+ab+b^2}}\)

\(\displaystyle{ S=\frac{ab\sin\alpha}{2}=\frac{abc}{4R}}\), więc

\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{2}=\frac{c}{4R}}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{c}{2\sin\alpha}=\frac{\sqrt{a^2+ab+b^2}}{2\sin\alpha}}\)

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2333
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Okrąg opisany na trójkącie

Post autor: Tristan »

Wynik ponien Cy wyjść następujący: \(\displaystyle{ R=\frac{4sqrt57}{3}}\). Nie przejmuj się, że ciut nieciekawy:P
ODPOWIEDZ