Pitagoras i Arystoteles
-
rafal__1992
- Użytkownik

- Posty: 9
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwalki
- Pomógł: 1 raz
Pitagoras i Arystoteles
Prosze o pomoc z tym zadaniem.
1.Dwie liczby
Uczen Platona i Sokratesa wybral takie dwie liczby naturalne wieksze od 1, ktorych suma jest mniejsza od od 20.Platon poznal sume tych liczb, a Sokrates ich iloczyn.Kazdy z nich zanal tylko swoja liczbe i obaj wiedzieli ze maja sume i iloczyn pewnych liczb.Potem Palaton i Sokrates przeprowadzili nastepujaca rozmowe:
S:Nie wiem jakie to liczby.
P:Wiedzialem ze nie bedziesz wiedzial.
S:A teraz to juz wiem.
P:A teraz to ja tez wiem.
1.Dwie liczby
Uczen Platona i Sokratesa wybral takie dwie liczby naturalne wieksze od 1, ktorych suma jest mniejsza od od 20.Platon poznal sume tych liczb, a Sokrates ich iloczyn.Kazdy z nich zanal tylko swoja liczbe i obaj wiedzieli ze maja sume i iloczyn pewnych liczb.Potem Palaton i Sokrates przeprowadzili nastepujaca rozmowe:
S:Nie wiem jakie to liczby.
P:Wiedzialem ze nie bedziesz wiedzial.
S:A teraz to juz wiem.
P:A teraz to ja tez wiem.
-
gadabout
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 18 maja 2008, o 20:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Pitagoras i Arystoteles
Z odpowiedzi pierwszej Sokratesa wynika, że liczba, którą otrzymał Sokrates nie jest iloczynem dwóch liczb pierwszych, bo w przeciwnym wypadku odgadłby te liczby natychmiast, a z pierwszej odpowiedzi Platona wnioskujemy, że liczba którą otrzymał Platon, nie może być sumą dwóch liczb pierwszych. Należy rozpatrzyć więc wszystkie przypadki sumy dwóch liczb pierwszych.
Zatem Platon mógł otrzymać liczbę 11 lub 17.
Ale 11 = 7 + 4 = 8 + 3.
Z tego wynika, że w obu przypadkach jest możliwa druga odpowiedź Sokratesa, ale nie jest możliwa druga odpowiedź Platona. Czyli Platon nie mógł otrzymać liczby 11. Zatem otrzymał liczbę 17 = 4 + 13, a Sokrates liczbę 52.
Można sprawdzić że liczby 4 i 13 pasują do rozmowy przeprowadzonej przez Platona i Sokratesa, ponieważ inne przypadki rozkładu liczby 17 na sumę dwóch składników nie spełniają warunków zadania.
jak chcesz jeszcze bardziej szczegółowo to zajrzyj tu ... up=5&id=85
Zatem Platon mógł otrzymać liczbę 11 lub 17.
Ale 11 = 7 + 4 = 8 + 3.
Z tego wynika, że w obu przypadkach jest możliwa druga odpowiedź Sokratesa, ale nie jest możliwa druga odpowiedź Platona. Czyli Platon nie mógł otrzymać liczby 11. Zatem otrzymał liczbę 17 = 4 + 13, a Sokrates liczbę 52.
Można sprawdzić że liczby 4 i 13 pasują do rozmowy przeprowadzonej przez Platona i Sokratesa, ponieważ inne przypadki rozkładu liczby 17 na sumę dwóch składników nie spełniają warunków zadania.
jak chcesz jeszcze bardziej szczegółowo to zajrzyj tu
Kod: Zaznacz cały
http://www.olenka.pl/zagadki1.php?actio-
buus
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 26 sty 2014, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 1 raz
Pitagoras i Arystoteles
Powyższe rozwiązanie jest nieprawidłowe. Gdyby suma liczb była równa 17, to liczbami mogłyby być 13 i 4 lub 11 i 6. W każdym z tych przypadków Sokrates wiedziałby od razu, jakie to liczby.
Moim zdaniem Platon nie mógł się domyślić.
Co ciekawe, powyższe błędne rozwiązanie występuje w książce "Miniatury Matematyczne 5" Wydawnictwa Aksjomat z 2001 roku redagowanej przez Pawła Jarka, Lwa Kurlandczyka i Mirosława Usckiego, czyli jednej z pozycji wydawanych przez ekipę organizującą "Kangura".
Moim zdaniem Platon nie mógł się domyślić.
Co ciekawe, powyższe błędne rozwiązanie występuje w książce "Miniatury Matematyczne 5" Wydawnictwa Aksjomat z 2001 roku redagowanej przez Pawła Jarka, Lwa Kurlandczyka i Mirosława Usckiego, czyli jednej z pozycji wydawanych przez ekipę organizującą "Kangura".
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2344
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Pitagoras i Arystoteles
W tym zadaniu istotne jest, czy Platon i Sokrates wiedzieli, że suma liczb jest mniejsza od 20.
-- 17 paź 2014, o 20:28 --
Przy założeniu, że Sokrates nie wiedział, że suma liczb jest mniejsza od 20, też wychodzi mi, że 13 i 4 jest jedynym rozwiązaniem.
-- 17 paź 2014, o 20:28 --
Przy założeniu, że Sokrates nie wiedział, że suma liczb jest mniejsza od 20, też wychodzi mi, że 13 i 4 jest jedynym rozwiązaniem.
- leg14
- Użytkownik

- Posty: 3105
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Pitagoras i Arystoteles
Dlaczego informacja "P:Wiedzialem ze nie bedziesz wiedzial. " wystarczyła Sokratesowi?
Co jeśli tymi liczbami byłaby para \(\displaystyle{ 2,8}\)? Wtedy Platon też mógłby powiedzieć "wiedziałem, że nei będziesz wiedział"
Co jeśli tymi liczbami byłaby para \(\displaystyle{ 2,8}\)? Wtedy Platon też mógłby powiedzieć "wiedziałem, że nei będziesz wiedział"
-
krl
- Użytkownik

- Posty: 582
- Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 137 razy
Re: Pitagoras i Arystoteles
Zadanie w wersji z tego wątku nie ma rozwiązania. Jeśli jednak zmienimy założenia na (pozornie) trudniejsze, mianowicie założenie, że suma obu liczb jest mniejsza od 20 zastąpimy przez założenie, że ta suma jest mniejsza od 100, to zadanie ma rozwiązanie: 3 i 14. (patrz np. www.matematyka.pl/486.htm).
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Re: Pitagoras i Arystoteles
Tamto zadanie jest całkiem innym zadaniem (tylko na pierwszy rzut oka podobnym).krl pisze: (patrz np. https://www.matematyka.pl/486.htm).
W naszym zadaniu ostatecznie tylko Sokrates mógł wiedzieć jakie to liczby. Ani Platon ani my tego wiedzieć nie możemy.
Re: Pitagoras i Arystoteles
kinia7, Ponieważ 5 i 6 daje iloczyn 30, a 30 daje też suma 3+10. W przypadku 2 i 6 iloczyn jest 12. Taki iloczyn dają jeszcze 3 i 4, ale to trzeba odrzucić bo od razu znane by było rozwiązanie.
- Rafsaf
- Użytkownik

- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Pitagoras i Arystoteles
ixi
Twoje rozwiązanie tyczy się, gdyby taka rozmowa:
S:Nie wiem jakie to liczby.
P:Wiedzialem ze nie bedziesz wiedzial.
S:A teraz to juz wiem.
P:A teraz to ja tez wiem.
Zaszła do końca i trzeba wywnioskować o jakie liczby chodzi(być może właśnie tak należy interpretować zadanie)
Swoje wnioski opierasz na tym, że Sokrates odpowiedział: A teraz to już wiem.
Tyle że teoretycznie nie możesz tego zrobić, jak słusznie zauważył leg14, z przebiegu rozmowy nie wynika że Sokrates mógł to wiedzieć, rozwiązanie może i wymaga spostrzegawczości, ale wymaga też założenia w ciemno, że taka rozmowa jest realna.
Tak naprawdę powinna brzmieć
S:Nie wiem jakie to liczby.
P:Wiedzialem ze nie bedziesz wiedzial(Nie wiem jakie to liczby)
S:Dalej nie mam zielonego pojęcia
P:Wiem że nic nie wiem
Twoje rozwiązanie tyczy się, gdyby taka rozmowa:
S:Nie wiem jakie to liczby.
P:Wiedzialem ze nie bedziesz wiedzial.
S:A teraz to juz wiem.
P:A teraz to ja tez wiem.
Zaszła do końca i trzeba wywnioskować o jakie liczby chodzi(być może właśnie tak należy interpretować zadanie)
Swoje wnioski opierasz na tym, że Sokrates odpowiedział: A teraz to już wiem.
Tyle że teoretycznie nie możesz tego zrobić, jak słusznie zauważył leg14, z przebiegu rozmowy nie wynika że Sokrates mógł to wiedzieć, rozwiązanie może i wymaga spostrzegawczości, ale wymaga też założenia w ciemno, że taka rozmowa jest realna.
Tak naprawdę powinna brzmieć
S:Nie wiem jakie to liczby.
P:Wiedzialem ze nie bedziesz wiedzial(Nie wiem jakie to liczby)
S:Dalej nie mam zielonego pojęcia
P:Wiem że nic nie wiem
- Rafsaf
- Użytkownik

- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Pitagoras i Arystoteles
\(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 6}\)
Więc ich iloczyn to \(\displaystyle{ 12}\), Sokrates więc wie że to \(\displaystyle{ 3,4}\) lub \(\displaystyle{ 2,6}\)
Mamy 1 zdanie należąca do Sokratesa
Platon ma sumę \(\displaystyle{ 8}\),
\(\displaystyle{ 8=1+7=2+6=3+5=4+4}\)
Oczywiście nie może być \(\displaystyle{ 1,7}\) oraz \(\displaystyle{ 3,5}\) z wiadomych przyczyn.
Więc Platon wie że ma \(\displaystyle{ 2,6}\) lub \(\displaystyle{ 4,4}\) i wie też że Sokrates ma \(\displaystyle{ 16}\) lub \(\displaystyle{ 12}\), czyli tak naprawdę wie również że Sokrates nie ma pojęcie o swoich liczbach gdyż \(\displaystyle{ 16=2 \cdot 8=4 \cdot 4}\)
Mamy 2 zdanie należące do Platona.
Ta informacja więc wystarczy Sokratesowi, gdyby Platon miał \(\displaystyle{ 7}\), znałby swoje liczby, skoro nie zna swoich i wie że kolega nie zna swoich, to musi mieć sumę \(\displaystyle{ 8}\)
Edit:
Więc ich iloczyn to \(\displaystyle{ 12}\), Sokrates więc wie że to \(\displaystyle{ 3,4}\) lub \(\displaystyle{ 2,6}\)
Mamy 1 zdanie należąca do Sokratesa
Platon ma sumę \(\displaystyle{ 8}\),
\(\displaystyle{ 8=1+7=2+6=3+5=4+4}\)
Oczywiście nie może być \(\displaystyle{ 1,7}\) oraz \(\displaystyle{ 3,5}\) z wiadomych przyczyn.
Więc Platon wie że ma \(\displaystyle{ 2,6}\) lub \(\displaystyle{ 4,4}\) i wie też że Sokrates ma \(\displaystyle{ 16}\) lub \(\displaystyle{ 12}\), czyli tak naprawdę wie również że Sokrates nie ma pojęcie o swoich liczbach gdyż \(\displaystyle{ 16=2 \cdot 8=4 \cdot 4}\)
Mamy 2 zdanie należące do Platona.
Ta informacja więc wystarczy Sokratesowi, gdyby Platon miał \(\displaystyle{ 7}\), znałby swoje liczby, skoro nie zna swoich i wie że kolega nie zna swoich, to musi mieć sumę \(\displaystyle{ 8}\)
Edit:
Ukryta treść:
