1.Oblicz energię mechaniczną ciężarówki o masie mc=4t poruszającej się z szybkością vc=54km/h
oraz orła bielika o masie mo=5kg szybującego na wysokości 2km z sztybkością vo=80m/s.
Porównaj otrzymane wyniki.
(Zrobiłem już to zadanko tylko wytłumaczcie mi dlaczego trzeba przy energii bielika najpierw obliczyć ep= m g h a potem m razy v kwadrat na dwa i dodać do siebie te 2 obliczenia żeby wyszło.
2.Oblicz pracę którą wykonał silnik samochodu o masie 1,5t rozpędzającego się od 54km/h do 72km/h
3.Oblicz wysokość, na jaką dotrze piłka rzucona do góry szybkością Vo = 10m/s
Zadanka potrzebuje z dokładnymi przekształceniami.
Z góry dzięki
3 zadanka z energii mechanicznej
- smigol
- Użytkownik

- Posty: 3411
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
3 zadanka z energii mechanicznej
\(\displaystyle{ E _{mechaniczna \ ciezarowki}= \frac{mv ^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ E _{mechaniczna \ orla}= \frac{mv ^{2} }{2} +mgh}\)
poniewaz energia mechaniczna jest to najprosciej mowiac, suma wszystkich energii jaka posiada cialo.
3.
z zasady zachowania energii mechanicznej wiemy, że cała energia kinetyczna zamieni się na energie potencjalna, jeśli pominiemy opory ruchu. Więc:
\(\displaystyle{ mgh= \frac{mv ^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2mgh=mv ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2gh=v ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{v ^{2} }{2g}}\)
\(\displaystyle{ \left[h \right] = ft[ \frac{ ft( \frac{m}{s} \right) ^{2} }{ \frac{m}{s ^{2} } } = \frac{m ^{2} }{s ^{2} } \frac{s ^{2} }{m} =1m \right]}\)
\(\displaystyle{ E _{mechaniczna \ orla}= \frac{mv ^{2} }{2} +mgh}\)
poniewaz energia mechaniczna jest to najprosciej mowiac, suma wszystkich energii jaka posiada cialo.
3.
z zasady zachowania energii mechanicznej wiemy, że cała energia kinetyczna zamieni się na energie potencjalna, jeśli pominiemy opory ruchu. Więc:
\(\displaystyle{ mgh= \frac{mv ^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2mgh=mv ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2gh=v ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{v ^{2} }{2g}}\)
\(\displaystyle{ \left[h \right] = ft[ \frac{ ft( \frac{m}{s} \right) ^{2} }{ \frac{m}{s ^{2} } } = \frac{m ^{2} }{s ^{2} } \frac{s ^{2} }{m} =1m \right]}\)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2008, o 11:02 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
blost
- Użytkownik

- Posty: 1973
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
3 zadanka z energii mechanicznej
obliczamy zmienę energii kinetycznej samochodu2.Oblicz pracę którą wykonał silnik samochodu o masie 1,5t rozpędzającego się od 54km/h do 72km/h
\(\displaystyle{ Ek1=168750 J}\)
\(\displaystyle{ Ek2=300000 J}\)
\(\displaystyle{ W= Ek2 - Ek1= 131,250 kJ}\)
-
jungel17
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Smarglin
3 zadanka z energii mechanicznej
Dzięki wszystko sie zgadza.
Ale czy mógłby ktoś zrobić to 3 zadanko
Ale czy mógłby ktoś zrobić to 3 zadanko