pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 6 razy
pole trójkąta
Punkt P należy do boku BC trójkąta równobocznego ABC i dzieli ten bok na odcinki, których stosunek jest równy 2:1. Oblicz pole tego ttrójkąta wiedząc, że |AP| = d.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
pole trójkąta
stosunek 2:1
więc bok ma dł. 3x
to stosunek x :2x
Prowadzimy wysokość AD , która dzieli BC na połowy - tzn. po 1,5x
Wysokość w trójkącie równobocznym to: \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} a}\) W naszym przypadku a=3x więc : \(\displaystyle{ AD= \frac{ \sqrt{3} }{2} 3x}\)
\(\displaystyle{ BP=x}\)
\(\displaystyle{ PC=2x}\)
\(\displaystyle{ PD= \frac{1}{2} BC -BP=1,5x-x=0,5x}\)
Z pitagorasa
\(\displaystyle{ PD ^{2} + AD ^{2} = AP ^{2}}\)
\(\displaystyle{ (0,5x) ^{2} + ( \frac{ \sqrt{3} }{2} 3x)=d ^{2}}\)
Masz tylko niewiadomą x - obliczasz ją , a bok to 3x
\(\displaystyle{ P= \frac{ \sqrt{3} }{4} (3x) ^{2}}\)
więc bok ma dł. 3x
to stosunek x :2x
Prowadzimy wysokość AD , która dzieli BC na połowy - tzn. po 1,5x
Wysokość w trójkącie równobocznym to: \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} a}\) W naszym przypadku a=3x więc : \(\displaystyle{ AD= \frac{ \sqrt{3} }{2} 3x}\)
\(\displaystyle{ BP=x}\)
\(\displaystyle{ PC=2x}\)
\(\displaystyle{ PD= \frac{1}{2} BC -BP=1,5x-x=0,5x}\)
Z pitagorasa
\(\displaystyle{ PD ^{2} + AD ^{2} = AP ^{2}}\)
\(\displaystyle{ (0,5x) ^{2} + ( \frac{ \sqrt{3} }{2} 3x)=d ^{2}}\)
Masz tylko niewiadomą x - obliczasz ją , a bok to 3x
\(\displaystyle{ P= \frac{ \sqrt{3} }{4} (3x) ^{2}}\)