w trójkąt rónoboczny o boku 10 cm, wpiasno kwadrat ...

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
sorrow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 paź 2005, o 10:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łęczna

w trójkąt rónoboczny o boku 10 cm, wpiasno kwadrat ...

Post autor: sorrow »

W trójkąt równoboczny o boku 10 cm, wpiasno kwadrat. Oblicz długości boków kwadratu.
Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

w trójkąt rónoboczny o boku 10 cm, wpiasno kwadrat ...

Post autor: Zlodiej »

sorrow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 paź 2005, o 10:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łęczna

w trójkąt rónoboczny o boku 10 cm, wpiasno kwadrat ...

Post autor: sorrow »

jeszcze jedno pytanie, skąd Ci się wzięło te: \(\displaystyle{ h_2=5\sqrt{3}}\) .
Wytłumacz mi, proszę.

Wyrażenia matematyczne piszemy w \(\displaystyle{ \TeX^'u}\)-olazola
Awatar użytkownika
blinx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 13 lip 2005, o 20:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Leluchowo
Pomógł: 2 razy

w trójkąt rónoboczny o boku 10 cm, wpiasno kwadrat ...

Post autor: blinx »

Niech h będzie wysokością trójkąta równobocznego a niech będzie jego bokiem więc wzór na wysokość tego trójkąta będzie \(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\) stąd taki wynik (zwróć uwagę, że a=10). Dale trzymaj się wskazówek jakie podaje Ci Zlodiej
ODPOWIEDZ