Rozwiąż równania:
a) \(\displaystyle{ 3^{x+1}+18\cdot 3^{-x}=29}\)
b) \(\displaystyle{ (\sqrt{7})^x=\sqrt[5]{49}}\)
c) \(\displaystyle{ 4^{x-2}+9=5\cdot 2^{x-2}+5}\)
d) \(\displaystyle{ 3^{\sin^2{x}}=2+3^{\cos^2{x}}}\)
(4 zadania) Rozwiąż równania wykładnicze
-
matman
(4 zadania) Rozwiąż równania wykładnicze
a
\(\displaystyle{ 3^{x+1}+18\cdot 3^{-x}=29}\)
\(\displaystyle{ 3\cdot 3^{x}+18\cdot (\frac{1}{3})^{x}=29}\)
\(\displaystyle{ 3\cdot 3^{2x}+18=29\cdot 3^{x}}\)
Niech \(\displaystyle{ 3^{x}=t}\)
Po podstawieniu mam:
\(\displaystyle{ 3t^2-29t+18=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=625\,\Longleftrightarrow\,\sqrt{\Delta}=25}\)
\(\displaystyle{ t_1=9\:\vee\:t_2=\frac{2}{3}}\)
Teraz podstawianie \(\displaystyle{ 3^{x}=t}\)
\(\displaystyle{ 3^{x}=9\:\vee\:3^{x}=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ 3^{x}=3^{2}\:\vee\:\log_{3}\frac{2}{3}=x}\)
\(\displaystyle{ x=2\:\vee\: x=\log_{3}\frac{2}{3}}\)
b
\(\displaystyle{ (\sqrt{7})^{x}=\sqrt[5]{49}}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{7})^{x}=\sqrt[5]{7^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 7^{\frac{1}{2}x}=7^{\frac{2}{5}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x=\frac{2}{5}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{4}{5}}\)
c
\(\displaystyle{ 4^{x-2}+9=5\cdot 2^{x-2}+5}\)
\(\displaystyle{ 2^{2x-4}+9=5\cdot 2^{x}\cdot 2^{-2}+5}\)
\(\displaystyle{ 2^{2x}\cdot 2^{-4}+9=5\cdot 2^{x}\cdot 2^{-2}+5}\)
Niech \(\displaystyle{ 2^{2x}=t}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{16}t^2+9=\frac{5}{4}t+5}\)
\(\displaystyle{ t^2-20t+64=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=144\Longleftrightarrow \sqrt{\Delta}=12}\)
\(\displaystyle{ t_1=16\:\vee\: t_2=8}\)
\(\displaystyle{ 2^{2x}=16\:\vee\: 2^{2x}=8}\)
\(\displaystyle{ 2^{2x}=2^{4}\:\vee\: 2^{2x}=2^{3}}\)
\(\displaystyle{ x=4\:\vee\: x=3}\)
d
\(\displaystyle{ 3^{\sin^2{x}}=2+3^{\cos^2{x}}}\)
Jak wiadomo: \(\displaystyle{ \sin^2{x}+\cos^2{x}=1\,\Longleftrightarrow\,\sin^2{x}=1-\cos^2{x}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ 3^{1-\cos^2{x}}=2+3^{\cos^2{x}}}\)
\(\displaystyle{ 3\cdot 3^{-\cos^2{x}}=2+3^{\cos^2{x}}}\)
\(\displaystyle{ 3=2\cdot 3^{cos^2{x}}+3^{\cos^2{x}}\cdot 3^{\cos^2{x}}}\)
\(\displaystyle{ 3=2\cdot 3^{\cos^2{x}}+3^{2(\cos^2{x})}}\)
Niech \(\displaystyle{ t=3^{\cos^2{x}}}\)
\(\displaystyle{ t^2+2t-3=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=16\Longleftrightarrow \sqrt{\Delta}=4}\)
\(\displaystyle{ t_1=-3\:\vee\:t_2=1}\)
Wiadomo, że:
\(\displaystyle{ t=3^{\cos^2{x}}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ 3^{\cos^2{x}}=-3\:\vee\: 3^{\cos^2{x}}=1}\)
\(\displaystyle{ 3^{\cos^2{x}}=3^{-1}\:\vee\: 3^{\cos^2{x}}=3^{0}}\)
\(\displaystyle{ \cos^2{x}=-1\:\vee\: \cos^2{x}=0}\)
Teraz pozostaje tylko wyliczyc wyrażenia \(\displaystyle{ \cos^2{x}=-1}\) i \(\displaystyle{ \cos^2{x}=0}\)
\(\displaystyle{ 3^{x+1}+18\cdot 3^{-x}=29}\)
\(\displaystyle{ 3\cdot 3^{x}+18\cdot (\frac{1}{3})^{x}=29}\)
\(\displaystyle{ 3\cdot 3^{2x}+18=29\cdot 3^{x}}\)
Niech \(\displaystyle{ 3^{x}=t}\)
Po podstawieniu mam:
\(\displaystyle{ 3t^2-29t+18=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=625\,\Longleftrightarrow\,\sqrt{\Delta}=25}\)
\(\displaystyle{ t_1=9\:\vee\:t_2=\frac{2}{3}}\)
Teraz podstawianie \(\displaystyle{ 3^{x}=t}\)
\(\displaystyle{ 3^{x}=9\:\vee\:3^{x}=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ 3^{x}=3^{2}\:\vee\:\log_{3}\frac{2}{3}=x}\)
\(\displaystyle{ x=2\:\vee\: x=\log_{3}\frac{2}{3}}\)
b
\(\displaystyle{ (\sqrt{7})^{x}=\sqrt[5]{49}}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{7})^{x}=\sqrt[5]{7^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 7^{\frac{1}{2}x}=7^{\frac{2}{5}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x=\frac{2}{5}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{4}{5}}\)
c
\(\displaystyle{ 4^{x-2}+9=5\cdot 2^{x-2}+5}\)
\(\displaystyle{ 2^{2x-4}+9=5\cdot 2^{x}\cdot 2^{-2}+5}\)
\(\displaystyle{ 2^{2x}\cdot 2^{-4}+9=5\cdot 2^{x}\cdot 2^{-2}+5}\)
Niech \(\displaystyle{ 2^{2x}=t}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{16}t^2+9=\frac{5}{4}t+5}\)
\(\displaystyle{ t^2-20t+64=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=144\Longleftrightarrow \sqrt{\Delta}=12}\)
\(\displaystyle{ t_1=16\:\vee\: t_2=8}\)
\(\displaystyle{ 2^{2x}=16\:\vee\: 2^{2x}=8}\)
\(\displaystyle{ 2^{2x}=2^{4}\:\vee\: 2^{2x}=2^{3}}\)
\(\displaystyle{ x=4\:\vee\: x=3}\)
d
\(\displaystyle{ 3^{\sin^2{x}}=2+3^{\cos^2{x}}}\)
Jak wiadomo: \(\displaystyle{ \sin^2{x}+\cos^2{x}=1\,\Longleftrightarrow\,\sin^2{x}=1-\cos^2{x}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ 3^{1-\cos^2{x}}=2+3^{\cos^2{x}}}\)
\(\displaystyle{ 3\cdot 3^{-\cos^2{x}}=2+3^{\cos^2{x}}}\)
\(\displaystyle{ 3=2\cdot 3^{cos^2{x}}+3^{\cos^2{x}}\cdot 3^{\cos^2{x}}}\)
\(\displaystyle{ 3=2\cdot 3^{\cos^2{x}}+3^{2(\cos^2{x})}}\)
Niech \(\displaystyle{ t=3^{\cos^2{x}}}\)
\(\displaystyle{ t^2+2t-3=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=16\Longleftrightarrow \sqrt{\Delta}=4}\)
\(\displaystyle{ t_1=-3\:\vee\:t_2=1}\)
Wiadomo, że:
\(\displaystyle{ t=3^{\cos^2{x}}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ 3^{\cos^2{x}}=-3\:\vee\: 3^{\cos^2{x}}=1}\)
\(\displaystyle{ 3^{\cos^2{x}}=3^{-1}\:\vee\: 3^{\cos^2{x}}=3^{0}}\)
\(\displaystyle{ \cos^2{x}=-1\:\vee\: \cos^2{x}=0}\)
Teraz pozostaje tylko wyliczyc wyrażenia \(\displaystyle{ \cos^2{x}=-1}\) i \(\displaystyle{ \cos^2{x}=0}\)
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2004, o 19:03 przez matman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wakaneczka
- Użytkownik

- Posty: 1
- Rejestracja: 22 kwie 2006, o 14:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: SAnok:)
(4 zadania) Rozwiąż równania wykładnicze
Hmmm....jak na moje oko, to w odpowiedzi c jest dość istotny błąd. Do równania powinno się podstawić \(\displaystyle{ t}\) jako \(\displaystyle{ 2 ^ x}\), a nie do \(\displaystyle{ 2x}\). To zupełnie zmienia wynik.
Podro:)
Podro:)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2009, o 17:27 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
AlfaBetaGama
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 23 lut 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZWA
(4 zadania) Rozwiąż równania wykładnicze
no dokladnie jak wakaneczka uwazam, i jeszcze miejsca zerowe czyli \(\displaystyle{ t_1}\) i \(\displaystyle{ t_2}\) to \(\displaystyle{ 16}\) i \(\displaystyle{ 4}\) (a nie jak tam \(\displaystyle{ 8}\))
Ostatnio zmieniony 7 lis 2009, o 17:28 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Mrrudzin
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 10:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
(4 zadania) Rozwiąż równania wykładnicze
Odnośnie punktu c) - jak zauważyliście - jest błąd.
Ja jednak z pierwszego wyrazu (\(\displaystyle{ 4^{(x-2)}}\) zrobiłbym \(\displaystyle{ 2^{[2(x-2)]}=[2^{(x-2)}]^2}\)).
Podstawiając za \(\displaystyle{ 2^{(x-2)} = t}\) (i t>0) otrzymamy proste równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ t^2-5t+4=0}\)
rozwiązanie to \(\displaystyle{ t=1 \vee t=4}\).
Stąd otrzymamy że \(\displaystyle{ 2^{(x-2)}=1 \Rightarrow 2^{(x-2)}=2^0 \Rightarrow x-2=0 \Rightarrow x=2}\)
lub \(\displaystyle{ 2^{(x-2)}=4 \Rightarrow 2^{(x-2)}=2^2 \Rightarrow x-2=2 \Rightarrow x=4}\)
W punkcie d) też jest oczywiście błąd
zakładamy \(\displaystyle{ 3^{[(cosx)^2]} = t}\) i t>0
równanie \(\displaystyle{ 3^{[(cosx)^2]} = -3}\) nie ma rozwiazania - i przekształcenia powyżej są makabrycznie błędne (bo od kiedy\(\displaystyle{ -3 = 3^{-1}}\))
Drugie rozwiązanie jest poprawne - dostajemy \(\displaystyle{ (cosx)^2=0.}\)
Rozwiązanie końcowe \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2} + k \cdot \pi}\) (gdzie k należy do zbioru liczb całkowitych).
Ja jednak z pierwszego wyrazu (\(\displaystyle{ 4^{(x-2)}}\) zrobiłbym \(\displaystyle{ 2^{[2(x-2)]}=[2^{(x-2)}]^2}\)).
Podstawiając za \(\displaystyle{ 2^{(x-2)} = t}\) (i t>0) otrzymamy proste równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ t^2-5t+4=0}\)
rozwiązanie to \(\displaystyle{ t=1 \vee t=4}\).
Stąd otrzymamy że \(\displaystyle{ 2^{(x-2)}=1 \Rightarrow 2^{(x-2)}=2^0 \Rightarrow x-2=0 \Rightarrow x=2}\)
lub \(\displaystyle{ 2^{(x-2)}=4 \Rightarrow 2^{(x-2)}=2^2 \Rightarrow x-2=2 \Rightarrow x=4}\)
W punkcie d) też jest oczywiście błąd
zakładamy \(\displaystyle{ 3^{[(cosx)^2]} = t}\) i t>0
równanie \(\displaystyle{ 3^{[(cosx)^2]} = -3}\) nie ma rozwiazania - i przekształcenia powyżej są makabrycznie błędne (bo od kiedy\(\displaystyle{ -3 = 3^{-1}}\))
Drugie rozwiązanie jest poprawne - dostajemy \(\displaystyle{ (cosx)^2=0.}\)
Rozwiązanie końcowe \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2} + k \cdot \pi}\) (gdzie k należy do zbioru liczb całkowitych).
Ostatnio zmieniony 7 lis 2009, o 17:29 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.