VIII powiatowe potyczki matematyczne - Czechy 2008

Wojewódzkie. Regionalne. Miejskie. Szkolne. Klasowe;)
Aschar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 maja 2008, o 07:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zduńska Wola

VIII powiatowe potyczki matematyczne - Czechy 2008

Post autor: Aschar »

Szczególnie byłbym wdzięczny za rozwiązanie trzeciego zadania (teoretycznie rozwiązałem, ale ciężko mi uwierzyć w takie rozwiązanie):

Zadanie 1.
Jaki kapitał wpłacono na 3-miesieczną książeczkę terminową, oprocentowaną 12% w skali roku, jeżeli po 6 miesiącach wysokość wkładu wraz z odsetkami wynosiła 10 609 zł?

Zadanie 2.
Średnica AB i cięciwa CD przecinają się w punkcie M. Miara kąta CMB jest równa 75°, a miara kąta środkowego opartego na łuku BC wynosi 58°. Wyznacz miarę kąta wpisanego ACD.
Rysunek mogę podesłać, jakby co to kontaktować się

Zadanie 3.
Łódź motorowa płynąc z prądem rzeki pokonuje odległość między dwoma przystaniami w czasie 5h, a płynąc pod prąd pokonuje odległość w czasie 10h. W jakim czasie z jednej przystani do drugiej przeniesiony zostanie przez prąd rzeki drewniany bal?

Zadanie 4.
Z kwadratowego arkusza tektury wycięto w narożnikach kwadraty o boku 6 i zrobiono otwarte pudełko. Dno pudełka ma pole o 336 mniejsze
od pola arkusza. Oblicz objętość otrzymanego pudełka.
Pablo09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 3 lis 2007, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nidzica
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 59 razy

VIII powiatowe potyczki matematyczne - Czechy 2008

Post autor: Pablo09 »

No to 3.
v1 - prędkość łodzi
v2- prędkość rzeki

No i tutaj wzór \(\displaystyle{ S=vt}\) ,
\(\displaystyle{ S=5(v_{1}+v_{2})}\)
\(\displaystyle{ S=10(v_{1}-v_{2})}\)
\(\displaystyle{ v_{1}+v_{2}=2v_{1}-2v_{2}}\)
\(\displaystyle{ v_{1}=3v_{2}}\)
stąd \(\displaystyle{ S=5(3v_{2}+v_{2})=10(3v_{2}-v_{2})=20v_{2}}\) Odp. 20 h

[ Dodano: 16 Maj 2008, 09:01 ]
2.
Natychmiast masz że kąt CAB=29. Dlatego CAD=180-(29+105)=46
Aschar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 maja 2008, o 07:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zduńska Wola

VIII powiatowe potyczki matematyczne - Czechy 2008

Post autor: Aschar »

Dzięki
Nie są to zadania moje, tylko brata
Ale to trzecie nie dawało mi spokoju. Rozwiązywałem na trzy sposoby i wychodziło mi to 20h i nie wiedziałem już czy dobrze czy nie
Dzięki
ODPOWIEDZ