Moc kwasów

Natalia__K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 10 razy

Moc kwasów

Post autor: Natalia__K »

Który jest mocniejzy: HNO3 czy H2S? dlaczego?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4800
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1408 razy

Moc kwasów

Post autor: Szemek »

Im \(\displaystyle{ pK_a}\) jest mniejsze, tym moc kwasu jest większa.
Kwas azotowy: \(\displaystyle{ pK_a = -1,4}\)
[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Siarkowod%C3%B3r]Siarkowodór[/url]
Siarkowodór \(\displaystyle{ pK_{a_1} = 6,89 \quad pK_{a_2} 19\pm 2}\)
\(\displaystyle{ HNO_3}\) jest mocniejszy niż \(\displaystyle{ H_2S}\)
ODPOWIEDZ