Ciąg o wyrazie ogólnym, losujemy trzy liczby.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
monmie89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 30 sty 2008, o 20:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sopot

Ciąg o wyrazie ogólnym, losujemy trzy liczby.

Post autor: monmie89 »

Dany jest ciąg \(\displaystyle{ (a_n)}\) o wyrazie ogólnym \(\displaystyle{ a_n= {{120} \over {n+1}}}\) dla każdej liczby naturalnej n ≥1.
Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ { a_1, a_2, a_3,..., a_{11}}}\) losujemy kolejno, trzy razy po jednej liczbie
ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A – wylosujemy trzy liczby całkowite,
które będą kolejnymi wyrazami ciągu malejącego.

mam pytanie dlaczego przy wyznaczaniu zdarzeń sprzyjających jest
\(\displaystyle{ A= C^3 _8=56}\)

a nie powinno być zwyczajnie \(\displaystyle{ A=8}\)? móglby mi to ktoś wyjaśnić:)?
Ostatnio zmieniony 15 maja 2008, o 21:22 przez monmie89, łącznie zmieniany 2 razy.
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

Ciąg o wyrazie ogólnym, losujemy trzy liczby.

Post autor: Atraktor »

monmie89, tam jest \(\displaystyle{ a_{11}}\) ?
Awatar użytkownika
angel-of-fate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 25 paź 2007, o 19:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: WuWuA
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 8 razy

Ciąg o wyrazie ogólnym, losujemy trzy liczby.

Post autor: angel-of-fate »

bo 3 liczby ze zwracaniem czyli dla mnie C1-11 *C 1-10 *C1-9i to chyba jest rownowazne
ODPOWIEDZ