oblicz dlugosci przyprostokatnych
-
kkuubbaa88
- Użytkownik

- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
oblicz dlugosci przyprostokatnych
dwusieczna kata prostego trojkata prostokatnego dzieli przeciwprostokatna na odcinki o dlugosci a i b, oblicz dlugosci przyprostokatnych tego trojkata
-
wojtek6214
- Użytkownik

- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
oblicz dlugosci przyprostokatnych
Oznaczenia:
x- przyprostokątna znajdująca się przy kawałku przeciwprostokątnej b
y-przyprostokątna znajdująca się przy kawałku przeciwprostokątnej a
Jest twierdzenie o dwusiecznej, że
\(\displaystyle{ \frac{x}{y} = \frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} =(a+b) ^{2}}\)
Więc z układu równań wystarczy wyznaczyć x i y
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{y} = \frac{b}{a} \\ x ^{2} + y ^{2} =(a+b) ^{2} \end{cases}}\)
[ Dodano: 13 Maj 2008, 14:49 ]
P.S. Jeśli ktoś Ci pomógł rozwiązać zadanie , najlepszą metodą by się odwdzięczyć jest kliknięcie pomógł i dodanie punktu owej osobie
Pozdrawiam
x- przyprostokątna znajdująca się przy kawałku przeciwprostokątnej b
y-przyprostokątna znajdująca się przy kawałku przeciwprostokątnej a
Jest twierdzenie o dwusiecznej, że
\(\displaystyle{ \frac{x}{y} = \frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} =(a+b) ^{2}}\)
Więc z układu równań wystarczy wyznaczyć x i y
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{y} = \frac{b}{a} \\ x ^{2} + y ^{2} =(a+b) ^{2} \end{cases}}\)
[ Dodano: 13 Maj 2008, 14:49 ]
P.S. Jeśli ktoś Ci pomógł rozwiązać zadanie , najlepszą metodą by się odwdzięczyć jest kliknięcie pomógł i dodanie punktu owej osobie
Pozdrawiam