Mogłby ktos wyjasnic jak sie liczy taka calke?
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \frac{xdx}{1-x}}\)
całka niewłaściwa
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
całka niewłaściwa
O tak:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \frac{x-1 + 1}{1-x} dx = - t_{0}^{1} dx + t_{0}^{1} \frac{1}{1-x} dx = -1 + ft[-ln|1-x|\right]_{0}^{1} = -1 - \lim_{a \to 0^{+}} ln(a) = }\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \frac{x-1 + 1}{1-x} dx = - t_{0}^{1} dx + t_{0}^{1} \frac{1}{1-x} dx = -1 + ft[-ln|1-x|\right]_{0}^{1} = -1 - \lim_{a \to 0^{+}} ln(a) = }\)
