Wyznaczenie h - uklad rownan

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
tokario88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 sty 2008, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Busko
Podziękował: 9 razy

Wyznaczenie h - uklad rownan

Post autor: tokario88 »

Dany jest graniastosłup prosty z rombem w podstawie. Pole podstawy wynosi \(\displaystyle{ 75cm ^{2}}\) przekroje osiowe maja dla \(\displaystyle{ d _{1} - 70cm ^{2}}\) dla \(\displaystyle{ d _{2} - 105cm ^{2}}\).Trzeba wyznaczyć h i obliczyć objętość.

osobiście mowie ze doszedłem do układu równań tylko nie mogę go rozwiązać.

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} d _{1}d _{2}=75cm ^{2}\\d _{1}h=70cm ^{2} \\d _{2}h=105cm ^{2} \end{array}}\)


z góry proszę ze jeśli umieściłem to w złym dziale proszę o przeniesienie do dobrego a nie kasowanie.
I z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 10 maja 2008, o 01:20 przez tokario88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4800
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1408 razy

Wyznaczenie h - uklad rownan

Post autor: Szemek »

pomnóż drugie równanie z trzecim stronami i podziel przez pierwsze

[ Dodano: 10 Maj 2008, 01:22 ]
pole rombu: \(\displaystyle{ P=\frac{d_1d_2}{2}}\)
ODPOWIEDZ