Jeszcze z jednym zadaniem mam problem:
Adam zaprosił na godzinę 18:00 Barbarę, Cezarego, Danutę, Ewę, Filipa i Grzegorza. Do godziny 18:15 przyszło pojedynczo n osób. Podaj liczbę wszystkich możliwości, które opisują ZARÓWNO, KTO przyszedł oraz w jakiej KOLEJNOŚCI, jeśli:
a) n=2
b) n=3
c) n=5
Kombinatoryka - jedno zadanie
-
szalonooka
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 21 mar 2005, o 16:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
-
tarnoś
- Użytkownik

- Posty: 315
- Rejestracja: 31 gru 2004, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
Kombinatoryka - jedno zadanie
są to wariacje bez powtórzeń, a wzór na to \(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-k)!}}\)
W twoim przypadku n to będzie liczba zaproszonych gości (inaczej niz w zadaniu ), a k to liczba osób które do tej pory przyszły (czyli twoje n)
Definicja i wzór https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=2539
W twoim przypadku n to będzie liczba zaproszonych gości (inaczej niz w zadaniu ), a k to liczba osób które do tej pory przyszły (czyli twoje n)
Definicja i wzór https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=2539