rownanie z parametrem
-
cyryl5
- Użytkownik

- Posty: 134
- Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 13 razy
rownanie z parametrem
dla jakich wartości parametru m dziedzina funkcji \(\displaystyle{ y= \sqrt{(m+2)x^2+6mx+4m-1 }}\) jest nie pustym podzbiorem zbioru \(\displaystyle{ R}\)
Ostatnio zmieniony 6 maja 2008, o 13:53 przez cyryl5, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Elvis
rownanie z parametrem
Pytanie mozna przeformułować: dla jakich m wyrażenie pod pierwiastkiem przyjmuje wartości nieujemne? Należy więc obliczyć deltę i wyciągnąć wnioski.
Mimo wszystko lepiej by było, gdybyś użył odpowiednich znaczników.
Mimo wszystko lepiej by było, gdybyś użył odpowiednich znaczników.
-
patyczak
- Użytkownik

- Posty: 24
- Rejestracja: 16 wrz 2006, o 15:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z wsi
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
rownanie z parametrem
Powinno być dobrze, ale na 100% nie jestem pewny
\(\displaystyle{ (m+2)x^2+6mx+4m-1 \geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=36m^{2}-4(4m-1)(m+2)=20m^{2}-28m+8=5m^{2}-7m+2}\)
Liczymy 2 deltę:
\(\displaystyle{ \Delta=49-40=9}\)
\(\displaystyle{ m _{1}=1}\)
\(\displaystyle{ m _{2}= \frac{2}{5}}\)
czyli ostatecznie otrzymujemy wynik:
\(\displaystyle{ m \in (-\infty;\frac{2}{5}>\cup}\)
\(\displaystyle{ (m+2)x^2+6mx+4m-1 \geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=36m^{2}-4(4m-1)(m+2)=20m^{2}-28m+8=5m^{2}-7m+2}\)
Liczymy 2 deltę:
\(\displaystyle{ \Delta=49-40=9}\)
\(\displaystyle{ m _{1}=1}\)
\(\displaystyle{ m _{2}= \frac{2}{5}}\)
czyli ostatecznie otrzymujemy wynik:
\(\displaystyle{ m \in (-\infty;\frac{2}{5}>\cup}\)
-
Suvi
- Użytkownik

- Posty: 113
- Rejestracja: 25 lut 2007, o 14:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Busko-Zdrój/Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
rownanie z parametrem
\dileeeejt.\
robert9000 ma wiele racji, a ja się zasugerowałam wypowiedzią kolegi Elvisa, więc kasuję głupotę którą napisałam.^^
respect.^^
robert9000 ma wiele racji, a ja się zasugerowałam wypowiedzią kolegi Elvisa, więc kasuję głupotę którą napisałam.^^
respect.^^
Ostatnio zmieniony 7 maja 2008, o 21:11 przez Suvi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
robert9000
- Użytkownik

- Posty: 1414
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
rownanie z parametrem
według mnie nie jest nigdzie powiedziane, że ma byc to spelnione dla każdego x, według mnie wystarczy że będzie chociaż jedno rozwiązanie funkcji pod pierwiastkiem, lub cały wyktes bedzie nad osią OX
