Zadania z działu-Porządek i chaos w przyrodzie

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
dengo

Zadania z działu-Porządek i chaos w przyrodzie

Post autor: dengo »

Pocisk o masie 20g. poruszając się z szybkością 180 km/h,uderzył w drzewo i utknął w nim.Oblicz,o ile wzrosła energia wewnętrzna drzewa i pocisku.


Przygotowane przez mame ciasto na pierogi o masie 2 kg. spadło z wysokości 1.2 m. i zderzyło się z podłogą.Oblicz, o ile zwrosła energia wewnętrzna ciasta i podłogi (g=10m/s�)

Jak ktoś wie jak zrobić to prosze napisac rozwiązanie do tych zadań
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 957
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

Zadania z działu-Porządek i chaos w przyrodzie

Post autor: PawelJan »

Energia nie może znikać i się pojawiać. Wzrosła, bo musiała się wziąć z pocisku, którego Ek=�mv�= �*0,02kg*(50m/s)�=50J. (bo 180km/h=50m/s). Więć E wewn. drzewa i pocisku wzrosła o 50J.

Drugie zadanko do policzenia analogicznie do pierwszego, policz i przedstaw rozwiązanie - sprawdzimy.
dengo

Zadania z działu-Porządek i chaos w przyrodzie

Post autor: dengo »

Dzięki za rozwiązanie zadania
ODPOWIEDZ