Okrag wpisany/opisany na trojkacie - zadania.

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
lipolipo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 19:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

Okrag wpisany/opisany na trojkacie - zadania.

Post autor: lipolipo »

moglby ktos rozwiazac dane zadanie:
1.Trojkat ABC wpisano w okrąg. Poprowadzono wysokość z wierzchołka C i
przedluzono ją do przecięcia z okręgiem w punkcie D. Wykaż że kąt ADB równy
jest kątowi ASB, gdzie S jest punktem przecięcia wysokości trójkąta ABC
2.Udowodnij że w trójkącie ABC symetralna boku BC przecina dwusieczną kątaBAC
w punkcie D leżącym na okręgu opisanym na trójkącie ABC
Z GORY DZIEKUJE
PLS potrzebuje to na dzis : /

Zmień temat na regulaminowy w przeciwnym wypadku post zniknie.
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 479
Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 17 razy

Okrag wpisany/opisany na trojkacie - zadania.

Post autor: półpasiec »

1) niech spodek wysokosci z B to E, C to F, masz
CDB=CAB katy oparte na tym samym luku
trojkaty AEB i SFB sa podobne wiec CDB=CAB=FSB
analogicznie CDA=FSA dodajac masz to co chciales
2) symetralna przecina luk na dwie rowne czesci, katy oparte na tych lukach sa takie same, wiec wierzcholek gdzie sie spotkaja musza ciac na polowy
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 876
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Okrag wpisany/opisany na trojkacie - zadania.

Post autor: juzef »

Ten rysunek "trochę" przypomina zadanie 3.
cristiano_kbks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 16 lis 2004, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Pomógł: 2 razy

Okrag wpisany/opisany na trojkacie - zadania.

Post autor: cristiano_kbks »

bez komentarza
ODPOWIEDZ