Mam zadanie z następującym poleceniem.
Sprawdź zbieżność ciągu (\(\displaystyle{ x_{n}}\)). Znajdź jego granicę. \(\displaystyle{ x_{n+1}=\sqrt{3x_{n}-2} , x_{1}=7}\)
Przepraszam za język angielski, mam nadzieję, że nie będzie dla nikogo problemem. Ja zrobiłem zadanie w ten sposób -
Właściwie co do udowodnienia monotoniczności nie mam żadnych pytań, ale nie jestem pewien swojego dowodu granicy. Dostałem wskazówkę od wykładowcy, że trzeba tutaj użyć indukcji matematycznej.
Z góry dziękuję za zainteresowanie.
\(\displaystyle{ \hline}\)
Fragment "prośba" w temacie nie jest mile widziany.
bolo
Zbieżność i granica - sprawdzenie
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13384
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Zbieżność i granica - sprawdzenie
Mazsz ok, a mozna tez i tak...
\(\displaystyle{ x_{n+1}-2 q \frac{3}{4}(x_n-2)}\)
etc,
\(\displaystyle{ x_{n+1}-2 q \frac{3}{4}(x_n-2)}\)
etc,
