Obliczyć (wynik przedstawić w postaci algebraicznej)

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
19ulka88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 21 lis 2007, o 18:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz

Obliczyć (wynik przedstawić w postaci algebraicznej)

Post autor: 19ulka88 »

\(\displaystyle{ z ^{26} =1}\)
\(\displaystyle{ z=1-i \sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ z ^{28} =?}\)
\(\displaystyle{ z=-1+i}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Obliczyć (wynik przedstawić w postaci algebraicznej)

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ (-1+i)^{28}=((-1+i)^{2})^{14}=(-2i)^{14}=-2^{14}}\)
ODPOWIEDZ