Równanie z parametrem

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
patyczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 wrz 2006, o 15:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z wsi
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie z parametrem

Post autor: patyczak »

Witam
Mam problem z rozwiązaniem następującego zadania:
Znajdź wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), dla których funkcja \(\displaystyle{ f(x)= x^{2} +mx+9}\) ma dwa miejsca zerowe większe od 2.

Moje rozwiązanie
Założenia
\(\displaystyle{ \Delta>0\\ x_{1}>2 \wedge x_{2}>2}\)
\(\displaystyle{ \Delta=m^{2}-36 \Rightarrow m \in (- \infty ;-6)\cup(6;+ \infty )\\
x_{1}= \frac{-m+ \sqrt{m^{2} -36} }{2} >2\\
\sqrt{m^{2}-36} >4+m\\
m^{2} -36>16+m+m^{2}\\
m2\\
-\sqrt{m^{2}-36} >4+m\\
m^{2}-36>16+8m+m^{2}\\
-52>8m\\
m (- ;-6,5)}\)


W książce z której wziąłem zadanie jest podany inny wynik: \(\displaystyle{ (-6,5;-6)}\)
Prosiłbym o wskazanie błędu w moich obliczeniach.

Z góry dziękuję za pomoc.
Korynt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 5 lut 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 8 razy

Równanie z parametrem

Post autor: Korynt »

Troche utrudniasz sobie zadanie wyliczając miejsca zerowe:
Postaw warunki:
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{-b}{2a} >2}\)
\(\displaystyle{ f(2)>0}\)

Narysuj siatkę znaków, zastanów sie przy jakim układzie paraboli będą spełnione warunki zadania. Zauważysz, że trzeba postawić właśnie taki warunki. Omijasz dzięki temu nierówności wymierne, które są "błędotwórcze"... tak by powiedział mój matematyk
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1414
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Równanie z parametrem

Post autor: robert9000 »

dlaczego zakładacie, że te rozwiązania niemogą być równe??

podam jeszcze wzorami Viety

\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta \geqslant 0 \\ x_{1}>2 \\ x_{2}>2 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} \Delta \geqslant 0 \\ x_{1}-2>0 \\ x_{2}-2>0 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} \Delta \geqslant 0 \\ (x_{1}-2)(x_{2}-2)>0 \\ x_{1}-2+x_{2}-2>0 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} \Delta \geqslant 0 \\ x_{1}x_{2}-2(x_{1}+x_{2})+4)>0 \\ x_{1}+x_{2}-4>0 \end{cases}}\)

i teraz już wzory Vieta
patyczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 wrz 2006, o 15:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z wsi
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie z parametrem

Post autor: patyczak »

Dzięki Korynt i robert9000 za wskazówki.
ODPOWIEDZ