równanie diofantyczne (niezły hardcore)
równanie diofantyczne (niezły hardcore)
Rozwiązać w Z+:
\(\displaystyle{ (a^{2}+b^{2}-c^{2})(a+b)=2ab^{2}}\)
Jak ktoś widział coś podobnego, wie jak do czegokolwiek nietrywialnego tu dojść to prosze pisać. Z góry dziękuje:)
\(\displaystyle{ (a^{2}+b^{2}-c^{2})(a+b)=2ab^{2}}\)
Jak ktoś widział coś podobnego, wie jak do czegokolwiek nietrywialnego tu dojść to prosze pisać. Z góry dziękuje:)
równanie diofantyczne (niezły hardcore)
bez starty ogolnosci zalozmy ze \(\displaystyle{ gcd(a,b,c)=1}\)
zalozmy tez ze \(\displaystyle{ gcd(a,b)=d}\)
mamy tu dwa przypadki
1)\(\displaystyle{ d=1}\)
\(\displaystyle{ a+b|2ab^2}\) no ale skoro \(\displaystyle{ gcd(a,b)=1}\) to mamy:
\(\displaystyle{ a+b|2}\)
\(\displaystyle{ a=b=1}\)
wstawiajac mamy \(\displaystyle{ c=1}\)
i ogolnie \(\displaystyle{ a=b=c}\)
2)\(\displaystyle{ d 1}\)
skoro lewa strona jest podzielna przez \(\displaystyle{ d^3}\) to prawa rowniez
mamy wiec \(\displaystyle{ d^3|a+b}\) czyli \(\displaystyle{ d^2|a_0+b_0}\)
z drugiej strony mamy ze \(\displaystyle{ a+b|2ab^2}\)
\(\displaystyle{ a_0+b_0|2d^2a_0b_0}\)
\(\displaystyle{ a_0+b_0|2d^2}\) co w polaczeniu z
\(\displaystyle{ d^2|a_0+b_0}\) daje dwa podprzypadki
2.1)\(\displaystyle{ a+b=d^3}\)
\(\displaystyle{ (a_0+b_0)(a_0^2+b_0^2)-c^2=2a_0b_0^2}\)
\(\displaystyle{ a_0^3+b_0^3-a_0b_0^2+a_0^2b_0=c^2}\)
2.2)\(\displaystyle{ a+b=2d^3}\)
\(\displaystyle{ (a_0+b_0)(a_0^2+b_0^2)-2c^2=2a_0b_0^2}\)
\(\displaystyle{ a_0^3+b_0^3-a_0b_0^2+a_0^2b_0=2c^2}\)
rozbabralem tylko :/ ale moze sie przyda bo te dwa problemy na dole juz sa chyba latwiejsze
zalozmy tez ze \(\displaystyle{ gcd(a,b)=d}\)
mamy tu dwa przypadki
1)\(\displaystyle{ d=1}\)
\(\displaystyle{ a+b|2ab^2}\) no ale skoro \(\displaystyle{ gcd(a,b)=1}\) to mamy:
\(\displaystyle{ a+b|2}\)
\(\displaystyle{ a=b=1}\)
wstawiajac mamy \(\displaystyle{ c=1}\)
i ogolnie \(\displaystyle{ a=b=c}\)
2)\(\displaystyle{ d 1}\)
skoro lewa strona jest podzielna przez \(\displaystyle{ d^3}\) to prawa rowniez
mamy wiec \(\displaystyle{ d^3|a+b}\) czyli \(\displaystyle{ d^2|a_0+b_0}\)
z drugiej strony mamy ze \(\displaystyle{ a+b|2ab^2}\)
\(\displaystyle{ a_0+b_0|2d^2a_0b_0}\)
\(\displaystyle{ a_0+b_0|2d^2}\) co w polaczeniu z
\(\displaystyle{ d^2|a_0+b_0}\) daje dwa podprzypadki
2.1)\(\displaystyle{ a+b=d^3}\)
\(\displaystyle{ (a_0+b_0)(a_0^2+b_0^2)-c^2=2a_0b_0^2}\)
\(\displaystyle{ a_0^3+b_0^3-a_0b_0^2+a_0^2b_0=c^2}\)
2.2)\(\displaystyle{ a+b=2d^3}\)
\(\displaystyle{ (a_0+b_0)(a_0^2+b_0^2)-2c^2=2a_0b_0^2}\)
\(\displaystyle{ a_0^3+b_0^3-a_0b_0^2+a_0^2b_0=2c^2}\)
rozbabralem tylko :/ ale moze sie przyda bo te dwa problemy na dole juz sa chyba latwiejsze
równanie diofantyczne (niezły hardcore)
Dzieki, na pewno sie przyda.Jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to niech napisze
równanie diofantyczne (niezły hardcore)
Hej! Wiem o tym równaniu całkiem sporo I nic dziwnego, w końcu to ja ci je dałem ))) Ale sądząc po poziomie tego forum nie sądzę, żeby ktoś wymyślił coś naprawdę nietrywialnego na ten temat...
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
równanie diofantyczne (niezły hardcore)
Wstrzymaj się od takich komentarzy... Bardziej pożądane było by, gdybyś napisał rozwiązanie owego równania.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
równanie diofantyczne (niezły hardcore)
Faktycznie, mój komentarz był trochę niestosowny :/
Nie znam całego rozwiązania, ale wiem w zasadzie na pewno, że nie ma wzorów jawnych w postaci wielomianów z parametrem, które dla każdego parametru dają jakieś rozwiązanie.
W zasadzie na pewno wiem, że rozwiązań jest nieskończenie wiele.
Znam wzory rekurencyjne, które dają nieskończenie wiele rozwiązań (jeśli się nie zacyklają, co jest wielce wątpliwe) i nie są to jakoś przesadnie proste wzory.
Wierzę, że nie ma innych rozwiązań niż te, które wychodzą z moich wzorów rekurencyjnych.
Wierzę też, że istnieje wzór jawny dający owe rozwiązania i wyrażający się jakimiś paskudnymi funkcjami... okresowymi (o okresie niewymiernym).
Mógłbym napisać owe wzory, ale mogą nie wyglądać zbyt pięknie z powodu mojej ignorancji względem TEXu...
Nie znam całego rozwiązania, ale wiem w zasadzie na pewno, że nie ma wzorów jawnych w postaci wielomianów z parametrem, które dla każdego parametru dają jakieś rozwiązanie.
W zasadzie na pewno wiem, że rozwiązań jest nieskończenie wiele.
Znam wzory rekurencyjne, które dają nieskończenie wiele rozwiązań (jeśli się nie zacyklają, co jest wielce wątpliwe) i nie są to jakoś przesadnie proste wzory.
Wierzę, że nie ma innych rozwiązań niż te, które wychodzą z moich wzorów rekurencyjnych.
Wierzę też, że istnieje wzór jawny dający owe rozwiązania i wyrażający się jakimiś paskudnymi funkcjami... okresowymi (o okresie niewymiernym).
Mógłbym napisać owe wzory, ale mogą nie wyglądać zbyt pięknie z powodu mojej ignorancji względem TEXu...
- g
- Użytkownik

- Posty: 1446
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
równanie diofantyczne (niezły hardcore)
proste toto nie jest, mnie sie jedynie udalo sprowadzic problem do znalezienia punktow wymiernych na krzywej \(\displaystyle{ y^3 + x y^2 + x^3 - x^2 y^3 - x^2 y - x^4 y = 0}\), a jej genus to 6, wiec raczej kosmos... mozna Cardanem wyodrebnic y(x) ale jak sie wynik zobaczy to sie odechciewa.
a poziom forum... w sumie troche racji w tym jest
raz na czas sie cos ciekawego trafi, a tak to same zadania z parametrem.
a poziom forum... w sumie troche racji w tym jest
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2005, o 22:25 przez g, łącznie zmieniany 1 raz.
-
liu
- Użytkownik

- Posty: 1276
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
równanie diofantyczne (niezły hardcore)
g jak chcesz ciekawe zadanko, to wez sobie trabke Borsuka - bierzesz trojkat i sklejasz wszystkie 3 boki (tak jak przy robieniu zwyklej trabki sklejasz 2 boki, to tu sklejasz 3).
Pokaz, ze sie sciaga do punktu
Pokaz, ze sie sciaga do punktu
równanie diofantyczne (niezły hardcore)
No dobra, ja to sprowadziłem do szukania punktów wymiernych na krzywej eliptycznej
\(\displaystyle{ y^{2}=x^{3}-4x+4}\). Napiszę niebawem tamte wzory rekurencyjne...
\(\displaystyle{ y^{2}=x^{3}-4x+4}\). Napiszę niebawem tamte wzory rekurencyjne...
- g
- Użytkownik

- Posty: 1446
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
równanie diofantyczne (niezły hardcore)
mozesz pokazac jak do tego doszedles? faktycznie paskudztwo... na palcach wyliczylem pare ciekawszych punktow calkowitych tej krzywej: (1,1), (2,2), (6,14), (8,22), (310,5458), ... no i mozna by tak jeszcze dlugo, a to i tak nie wszystkie...
równanie diofantyczne (niezły hardcore)
Jest jeszcze (0,2) i na tym już koniec, jeśli chodzi o punkty całkowite (nie dowodziłem tego, ale raczej nie byłoby to trudne). Tylko, że mi chodzi o punkty wymierne.
Jak doszedłem do równania... podstawiłem \(\displaystyle{ x=\frac{2b}{a+b}, y=\frac{2c}{a+b}}\)...
Ale bynajmniej nie było łatwo na to wpaść!
A o to obiecana rekurencja:
\(\displaystyle{ x_{0}=\infty, x_{1}=2, x_{2}=0, x_{3}=1}\)
\(\displaystyle{ x_{n}=\frac{4(x_{n-1}+2)}{(x_{n-1})x_{n-2}}}\) dla \(\displaystyle{ n\geq4}\)
Znając x wyliczamy \(\displaystyle{ b}\) (połowa licznika w ułamku nieskracalnym lub cały licznik, jeśli jest nieparzysty), następnie \(\displaystyle{ a}\) (odejmując znane \(\displaystyle{ b}\) od mianownika (lub jego podwojenia, jw.).
\(\displaystyle{ x_{0}=\infty}\) daje \(\displaystyle{ a_{0}=-1, b_{0}=1}\) (lub na odwrót, nie ma to znaczenia).
Jeśli \(\displaystyle{ x_{n}\leq0}\), to nie dostaniemy oczywiście rozwiązania w liczbach całkowitych dodatcnich. Jednakże, wygląda na to, że jest dodatnie dla nieskończenie wielu n...
Nie wiem też, czy wszystkie punkty wymierne można wyliczyć z moich wzorów. Sądzę, że tak...
Jak doszedłem do równania... podstawiłem \(\displaystyle{ x=\frac{2b}{a+b}, y=\frac{2c}{a+b}}\)...
Ale bynajmniej nie było łatwo na to wpaść!
A o to obiecana rekurencja:
\(\displaystyle{ x_{0}=\infty, x_{1}=2, x_{2}=0, x_{3}=1}\)
\(\displaystyle{ x_{n}=\frac{4(x_{n-1}+2)}{(x_{n-1})x_{n-2}}}\) dla \(\displaystyle{ n\geq4}\)
Znając x wyliczamy \(\displaystyle{ b}\) (połowa licznika w ułamku nieskracalnym lub cały licznik, jeśli jest nieparzysty), następnie \(\displaystyle{ a}\) (odejmując znane \(\displaystyle{ b}\) od mianownika (lub jego podwojenia, jw.).
\(\displaystyle{ x_{0}=\infty}\) daje \(\displaystyle{ a_{0}=-1, b_{0}=1}\) (lub na odwrót, nie ma to znaczenia).
Jeśli \(\displaystyle{ x_{n}\leq0}\), to nie dostaniemy oczywiście rozwiązania w liczbach całkowitych dodatcnich. Jednakże, wygląda na to, że jest dodatnie dla nieskończenie wielu n...
Nie wiem też, czy wszystkie punkty wymierne można wyliczyć z moich wzorów. Sądzę, że tak...


