wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie \(\displaystyle{ 0,5 ^{x ^{2}-mx+0,5m-1,5 } =( \sqrt{8} ) ^{m-1}}\) ma dwa rozne pierwiastki dodatnie
wiem, ze
m1+m2>0
x1*x2>0
delta>0
sprowadzam podstawy do 2 potem robie dzialania wykladnikach potem mam delte, nastepnie jeszcze druga telte i juz sie gubie... moze ktos pokazac jak to powinno wygladac ?[/latex]
rownanie wykladnicze z parametrem
-
kkuubbaa88
- Użytkownik

- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
Mackor
- Użytkownik

- Posty: 95
- Rejestracja: 14 kwie 2007, o 23:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 6 razy
rownanie wykladnicze z parametrem
\(\displaystyle{ (0,5) ^{ x^{2} - mx + 0,5m -1,5 } = (0,5) ^-{ \frac{3}{2} (m-1)}}\)
\(\displaystyle{ x^{2} - mx + 0,5m -1,5 = -\frac{3}{2}m + \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} - mx + 2m - 3 =0}\)
\(\displaystyle{ delta = m^{2} - 8m + 12}\)
\(\displaystyle{ delta "delty" = 16}\)
wiec m1=6
m2 = 2
tuaj masz obliczenia, mam nadzieje, ze sie gdzie nie pomylilem..
\(\displaystyle{ x^{2} - mx + 0,5m -1,5 = -\frac{3}{2}m + \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} - mx + 2m - 3 =0}\)
\(\displaystyle{ delta = m^{2} - 8m + 12}\)
\(\displaystyle{ delta "delty" = 16}\)
wiec m1=6
m2 = 2
tuaj masz obliczenia, mam nadzieje, ze sie gdzie nie pomylilem..