amplituda drgan ciezarka
- fafner
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rumia
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 9 razy
amplituda drgan ciezarka
amplituda drgan ciezarka wynosi 2 cm. po czasie 1/6T(T okres drgan) od momentu przejscia przez polozenie roznowagi odleglosc ciezarka od tego polozenia jest rowna:? ...
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 18:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowy Tuszowskie
- Podziękował: 5 razy
amplituda drgan ciezarka
\(\displaystyle{ A=2cm=0,2m}\)
\(\displaystyle{ t=1/6 T}\)
wzór na wychylenie w ruchu harmonicznym
\(\displaystyle{ x=A\cdot\sin (\omega\cdot t + \phi)}\)
\(\displaystyle{ t=\frac{1}{6}T}\)
\(\displaystyle{ \phi = 0}\)
\(\displaystyle{ x=A\cdot\sin (\omega\cdot\frac{1}{6}T)}\)
\(\displaystyle{ x=A\cdot\sin (\frac{1}{3}\pi)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi}\) radianów to 30 stopni.
\(\displaystyle{ x=0,2m \frac{1}{2} = 0,1m}\)
Jak coś przekręciłem to poprawcie
\(\displaystyle{ t=1/6 T}\)
wzór na wychylenie w ruchu harmonicznym
\(\displaystyle{ x=A\cdot\sin (\omega\cdot t + \phi)}\)
\(\displaystyle{ t=\frac{1}{6}T}\)
\(\displaystyle{ \phi = 0}\)
\(\displaystyle{ x=A\cdot\sin (\omega\cdot\frac{1}{6}T)}\)
\(\displaystyle{ x=A\cdot\sin (\frac{1}{3}\pi)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi}\) radianów to 30 stopni.
\(\displaystyle{ x=0,2m \frac{1}{2} = 0,1m}\)
Jak coś przekręciłem to poprawcie