gęstość ciała

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
Ukash
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

gęstość ciała

Post autor: Ukash »

Ciało poruszające się pionowo w dół z szybkością 1 m/s wpada do wody i w ciagu o,5 s zanurza sie na głębokość 1,2 m. Znaleźć gęstość tego ciała, zaniedbując siłę oporu lepkiego wody.

Pytanie brzmi: Po co jest mi dana głębokość?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 75 razy

gęstość ciała

Post autor: Zordon »

Zadanie nie ma sensu, gdyż wynikałoby z niego, że ciało przyspieszyło w wodzie... Co jak dla mnie jest nielogiczne. Gdyby nie był dany czas zanurzania, to zadanie dałoby się zrobić choćby z zasady zachowania energii.
Ukash
Użytkownik
Użytkownik

gęstość ciała

Zordon pisze:Zadanie nie ma sensu, gdyż wynikałoby z niego, że ciało przyspieszyło w wodzie... Co jak dla mnie jest nielogiczne. Gdyby nie był dany czas zanurzania, to zadanie dałoby się zrobić choćby z zasady zachowania energii.

Nie, zadanie ma sens Zrobilem je. Nie wiem jakie masz zalozenia. Na poczatku myslalem, ze cialo na tej glebokosci nie bedzie sie dalej poruszać w dół. Gdyby jednak założyć, że ciało będzie miało nadal prędkość to problem z głowy. Wystarczy napisać tylko równanie na siłę wypadkową działającą na to ciało.

I nie wiem skąd wywnioskowałeś, że ciało będzie przyspieszac
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik

gęstość ciała

Ukash pisze:
Zordon pisze:Zadanie nie ma sensu, gdyż wynikałoby z niego, że ciało przyspieszyło w wodzie... Co jak dla mnie jest nielogiczne. Gdyby nie był dany czas zanurzania, to zadanie dałoby się zrobić choćby z zasady zachowania energii.

Nie, zadanie ma sens :) Zrobilem je. Nie wiem jakie masz zalozenia. Na poczatku myslalem, ze cialo na tej glebokosci nie bedzie sie dalej poruszać w dół. Gdyby jednak założyć, że ciało będzie miało nadal prędkość to problem z głowy. Wystarczy napisać tylko równanie na siłę wypadkową działającą na to ciało.

I nie wiem skąd wywnioskowałeś, że ciało będzie przyspieszac :)
Skąd? policz sobie średnią szybkość w wodzie przez te 0,5s: \(\displaystyle{ V_{sr}=\frac{1,2}{0,5}=2,4 \frac{m}{s}}\)

2,4>1 raczej

Co Ty na to ;P
Ukash
Użytkownik
Użytkownik

gęstość ciała

no, tak przyspieszac bedzie. Zrobilem je od nowa bo juz nie pamietalem toku rozumowania.
I nie widze powodow, dla ktorych kulka nie moglaby zwiekszyc predkosci w wodzie. W koncu działa na nie niezrownowazona sila skierowana w dół. Troche to dziwne mimo wszystko, bo na poczatku porusza sie ona ruchem jednostajnym. czyli sily na nia dzialajace sie rownoważą i nagle w wodzie siła rownoważaca ciezar znika i pojawia sie mniejsza od niej sila wyporu. Bo gdyby ta siła rownowazaca nie znikla(zniknela?), to kulka w wodzie powinna miec predkosc

Co Ty na to?

p.s. sory za brak polskich znakow... pozno jest
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik

gęstość ciała

Teoretycznie to mozna to sobie liczyć i niby nie ma sie o co kłócić, ale sytuacja z zadania nijak ma się do rzeczywistości. Wydaje mi się, że ta prędkość w zadaniu to może miało być 10 m/s...
Ukash
Użytkownik
Użytkownik

gęstość ciała

Czestokroć zadania mijają sie z rzeczywistoscia a i tak sie liczy, bo liczyc cos trzeba
lunatyk
Użytkownik
Użytkownik

gęstość ciała

Post autor: lunatyk »

Trochę ze mnie archeolog, ale znalazłem temat, bo mam identyczne zadanie do rozwiązania. A rozważyliście na przykład, że to ciało spadające pionowo w dół spada np. w oleju i z tego oleju wpada do wody? Tzn chodzi mi o to, że ośrodek pierwszy niekoniecznie musi być powietrzem czy substancją o niższej gęstości niż woda.

Tak tylko sobie myślę i dalej nie wiem jak to rozwiązać..
ODPOWIEDZ