Ruch obrotowy bryły sztywnej
-
Natalia__K
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
Ruch obrotowy bryły sztywnej
Wrzeciono obrabiarki zaczyna obracać się ruchem jednostajnie przyspieszonym i w ciągu t=4s wykonuje n=360 obrotów. Oblicz przyspieszenie kątowe wrzeciona i jego prędkość kątową po czterech sekundach.
- kuma
- Użytkownik

- Posty: 259
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 70 razy
Ruch obrotowy bryły sztywnej
\(\displaystyle{ \omega=\frac{\Delta }{\Delta t}}\)
\(\displaystyle{ \Delta =360^{o}*n}\)
wyliczamy \(\displaystyle{ \omega}\) i teraz
\(\displaystyle{ \epsilon=\frac{\Delta \omega}{\delta t}}\)
wyliczamy przyśpieszenie kątowe
\(\displaystyle{ \Delta =360^{o}*n}\)
wyliczamy \(\displaystyle{ \omega}\) i teraz
\(\displaystyle{ \epsilon=\frac{\Delta \omega}{\delta t}}\)
wyliczamy przyśpieszenie kątowe
-
Natalia__K
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
Ruch obrotowy bryły sztywnej
Nie do końca rozumiem Twój zapis, czy mógłbyś podać mi, jakie wyszły Ci wyniki końcowe, bo policzyłam to nieco inaczej i chciałabym porównać?
[ Dodano: 30 Marca 2008, 14:05 ]
I mam problem z jeszcze jednym zadaniem:
Koło zamachowe rozpędozne do częstotliwości f=3000 1/min zatrzymuje się po czasie t=3min. Ile obrotów ruchem jednostajnie opóźnionym zdoła wykonać do chwili zatrzymania?
[ Dodano: 30 Marca 2008, 14:05 ]
I mam problem z jeszcze jednym zadaniem:
Koło zamachowe rozpędozne do częstotliwości f=3000 1/min zatrzymuje się po czasie t=3min. Ile obrotów ruchem jednostajnie opóźnionym zdoła wykonać do chwili zatrzymania?
-
Natalia__K
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
Ruch obrotowy bryły sztywnej
Wyszło mi nieco inaczej, muszę nad tym jeszcze pomyśleć. Masz może koncepcje na rozwiązanie tego drugiego zadania?
- kuma
- Użytkownik

- Posty: 259
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 70 razy
Ruch obrotowy bryły sztywnej
\(\displaystyle{ \omega k=\omega- \epsilon*\Delta t}\)
\(\displaystyle{ \omega k=0}\)
\(\displaystyle{ \omega=\epsilon* \Delta t}\)
\(\displaystyle{ \omega=\frac{\Delta }{\Delta t}}\)
\(\displaystyle{ \Delta =n*360^{o}}\)
\(\displaystyle{ \omega=\frac{n*360^{o}}{\Delta t}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n}{\Delta t}=f}\)
\(\displaystyle{ \omega=360^{o}*f}\)
\(\displaystyle{ \omega=\epsilon*\Delta t}\)
\(\displaystyle{ 360^{o}*f=\epsilon*\Delta t}\)
wyliczamy \(\displaystyle{ \epsilon}\)
teraz ze wzoru \(\displaystyle{ \Delta =\omega t+ \frac{\epsilon*\Delta t^{2}}{2}}\) wyliczamy o jaki kąt się obróci i dzieelimy na \(\displaystyle{ 360}\) stopni i wychodzi nam ile wykonał obrotów
\(\displaystyle{ \omega k=0}\)
\(\displaystyle{ \omega=\epsilon* \Delta t}\)
\(\displaystyle{ \omega=\frac{\Delta }{\Delta t}}\)
\(\displaystyle{ \Delta =n*360^{o}}\)
\(\displaystyle{ \omega=\frac{n*360^{o}}{\Delta t}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n}{\Delta t}=f}\)
\(\displaystyle{ \omega=360^{o}*f}\)
\(\displaystyle{ \omega=\epsilon*\Delta t}\)
\(\displaystyle{ 360^{o}*f=\epsilon*\Delta t}\)
wyliczamy \(\displaystyle{ \epsilon}\)
teraz ze wzoru \(\displaystyle{ \Delta =\omega t+ \frac{\epsilon*\Delta t^{2}}{2}}\) wyliczamy o jaki kąt się obróci i dzieelimy na \(\displaystyle{ 360}\) stopni i wychodzi nam ile wykonał obrotów
Ostatnio zmieniony 30 mar 2008, o 16:56 przez kuma, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Natalia__K
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
Ruch obrotowy bryły sztywnej
Spoglądając na pierwsze trzy linijki, wydaje mi się, że przekształcenie jest nieprawidłowe
-
Natalia__K
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Ruch obrotowy bryły sztywnej
A tutaj przyznaję drugą nagrodę w konkursie na Archeologa Miesiąca...
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Ruch obrotowy bryły sztywnej
wikitek
W zadaniu należało obliczyć wartości przyśpeszenia kątowego \(\displaystyle{ \varepsilon }\) i prędkości kątowej \(\displaystyle{ \omega }\) wrzeciona obrabiarki, a nie ilości jej obrotów \(\displaystyle{ n. }\)
W zadaniu należało obliczyć wartości przyśpeszenia kątowego \(\displaystyle{ \varepsilon }\) i prędkości kątowej \(\displaystyle{ \omega }\) wrzeciona obrabiarki, a nie ilości jej obrotów \(\displaystyle{ n. }\)
-
wikitek
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 3 gru 2022, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 16
- Podziękował: 1 raz
Re: Ruch obrotowy bryły sztywnej
janusz47
W tym na początku tematu owszem, pózniej Natalia zapytała o ilość obrotów
W tym na początku tematu owszem, pózniej Natalia zapytała o ilość obrotów
Ile obrotów ruchem jednostajnie opóźnionym zdoła wykonać do chwili zatrzymania?