granica

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Ciapanek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 22 lut 2005, o 14:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy

granica

Post autor: Ciapanek »

oblicz granię:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\0}\frac{sin x^{2}}{x}}\)
dzięki z góry

[ Dodano: Pon Cze 27, 2005 2:37 pm ]
soryy, powinno być tak:
lim_{x o}frac{tg x^{2}}{x}=

[ Dodano: Pon Cze 27, 2005 2:38 pm ]
tzn. tak:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\0}\frac{tg x^{2}}{x}}\)
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 830
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

granica

Post autor: abrasax »

\(\displaystyle{ \lim_{x\to\0} \frac{sin(x^2)}{x^2}\frac{x}{cos(x^2)}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin(x^2)}{x^2} 1}\)
\(\displaystyle{ cos(x^2) 1}\)
ODPOWIEDZ