szeereg maclaurina

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
fishman4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 23 cze 2005, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 6 razy

szeereg maclaurina

Post autor: fishman4 »

mam pytanie jak rozwinac w szereg maclaurina nastepujace funkcje
\(\displaystyle{ f(x)=x\cos ^{2}4x}\) - wiem ze istnieje wzor na rozwiniecie cosinusa i ale co zrobic z tym kwadratem?
\(\displaystyle{ f(x)=x\arcsin x}\) - czyzby rozbijajac na 2 funckje, liczac pochodna arcusa i nastepnie otrzymane wyrazenie \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{1-x^{2}}}}\) calkujac od zera do \(\displaystyle{ x}\) a potem otrzymany z tej calki szereg rozniczkujac wyraz po wyrazie i jeszcze na koniec calkujac? Nie wiem czy mam racje bo nie mam odpowiedzi do tego zadania....
Ostatnio zmieniony 14 maja 2018, o 10:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

szeereg maclaurina

Post autor: bisz »

calka pierwszej
\(\displaystyle{ \large\frac{1}{4}x \left( \frac{1}{2}\cos \left( 4x \right) \sin \left( 4x \right) +2x \right) -\frac{1}{64}\sin \left( 4x \right) ^{2}-\frac{x^{2}}{4}}\)
pochodna pierwszej
\(\displaystyle{ \large\cos ^{2} \left( 4x \right) -8x\cos \left( 4x \right) \sin \left( 4x \right)}\)
calka drugiej
\(\displaystyle{ \large\frac{x^{2}}{2}\arcsin \left( x \right) +\frac{x}{4}\sqrt{1-x^{2}}-\frac{\arcsin \left( x \right) }{4}}\)
pochodna drugiej
\(\displaystyle{ \large \arcsin \left( x \right) +\frac{x}{\sqrt{1-x^2}}}\)
moze to sie przyda ; )
Ostatnio zmieniony 14 maja 2018, o 10:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ