Statek
-
littleillusion
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: K.
- Podziękował: 2 razy
Statek
Statek płynął 4 godziny w dół rzeki, a następnie 2 godziny w górę rzeki i razem przepłynął 125 km. Innym razem, w tych samych warunkach, ten statek przepłynął 2 godziny w dół rzeki, a 4 godziny w górę rzeki i razem przepłynął 115 km. Jaka była prędkość statku, a jaka prędkość rzeki ?
- gosia_gosia
- Użytkownik

- Posty: 41
- Rejestracja: 9 lut 2008, o 00:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olesno
- Pomógł: 15 razy
Statek
\(\displaystyle{ V t=s}\)
\(\displaystyle{ 4( V_{s} + V_{z} )+2 ( V_{s} - V_{z} )=125}\)
\(\displaystyle{ 2( V_{s} + V_{z} )+4( V_{s} - V_{z} )=115}\)
\(\displaystyle{ V_{s}=20 \frac{km}{h} \quad V_{z}=2,5 \frac{km}{h}}\)
\(\displaystyle{ 4( V_{s} + V_{z} )+2 ( V_{s} - V_{z} )=125}\)
\(\displaystyle{ 2( V_{s} + V_{z} )+4( V_{s} - V_{z} )=115}\)
\(\displaystyle{ V_{s}=20 \frac{km}{h} \quad V_{z}=2,5 \frac{km}{h}}\)