[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2692
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 664 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: Sylwek »

Udowodnij, że jeżeli trójkąt jest ostrokątny, to jego obwód jest większy od podwojonej średnicy okręgu opisanego.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: Swistak »

Według mnie należałoby tu skorzystać zapewne z faktu, że każda średnica okręgu opisanego przecina ten trójkąt.
EDIT:
AU
AU
GeoNextokrg.jpg (12.61 KiB) Przejrzano 518 razy
Jak udowodnisz, że |DC|+|BC|>|DE|+|EB| to będzie po ptakach.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2008, o 16:25 przez Swistak, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: Piotr Rutkowski »

Mógłbyś rozwinąć, bo ja tego nie widzę...
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 544
Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 120 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: binaj »

mam pewien pomysł, nie wiem tylko czy dobry:

oznaczmy boki trójkąta przez a,b,c
środek okręgu opisanego O
OA=OB=OC=R
teza:
a+b+c>4R
ponieważ trójkąty ABO,ACO,BCO są rozwartokątne to:
\(\displaystyle{ a ^{2} > R ^{2}+R ^{2} = 2R ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b^{2} > 2R ^{2}}\)
\(\displaystyle{ c^{2} > 2R ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt \frac{{a ^{2}+b ^{2}+c ^{2}}}{3} \geqslant \frac{a+b+c}{3}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{6R ^{2} }{3} } = \sqrt{2}R}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}R > \frac{4}{3} R}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}R \geqslant \frac{a+b+c}{3}}\)
z tego wynika:
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{3}>\frac{4}{3} R}\)
\(\displaystyle{ a+b+c>4R}\)
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: Swistak »

W swoim rozumowaniu przyjąłeś, że każdy kąt jest większy od 45 stopni, bo środkowy oparty na tym samym łuku jest rozwarty. I w dodatku przejście z 3 do 2 nierówności od końca jest po prostu złe.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: Piotr Rutkowski »

Niestety panowie obaj jesteście w błędzie. Po pierwsze Swistak, jestem ciekaw jak z Twojej nierówności ma wypływać teza zadania. Po drugie binaj skąd wziąłeś te wszystkie założenia do swojego rozwiązania? (tak w ogóle to próbowałeś udowodnić silniejszą (i nieprawdziwą) tezę)
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 544
Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 120 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: binaj »

polskimisiek pisze:(tak w ogóle to próbowałeś udowodnić silniejszą (i nieprawdziwą) tezę) :wink:
chodzi o a+b+c>4R?? czy coś innego?
Swistak pisze:W swoim rozumowaniu przyjąłeś, że każdy kąt jest większy od 45 stopni
sorki mój błąd, mój rysunek mnie źle naprowadził
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: Swistak »

OK już tłumaczę.
Przyjmijmy |DC|=a, |BC|=b, |DB|=c, |DE|=d i |EB|=e.
Jeżeli a+b>d+e to a+b+c>d+e+c>d+d=2d. Oczywiście e+c>d z nierówności trójkąta.

[ Dodano: 16 Marca 2008, 16:49 ]
binaj pisze:
polskimisiek pisze:(tak w ogóle to próbowałeś udowodnić silniejszą (i nieprawdziwą) tezę) :wink:
chodzi o a+b+c>4R?? czy coś innego?
Chodzi o to, że "udowodniłeś", że \(\displaystyle{ a+b+c qslant 3\sqrt{2}}\).

P.S. To mój 100 post .
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 544
Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 120 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: binaj »

ok, rozumiem już nie będę pisał głupot
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: Swistak »

binaj pisze:ok, rozumiem już nie będę pisał głupot :D
No to czekamy na coś mądrego ;).
EDIT: Udowadniajcie, któreś z tych:
\(\displaystyle{ a+b>d+e \\ a^{2}+b^{2}>d^{2}+e^{2}}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3879
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: Wasilewski »

Albo udowodnijcie:
\(\displaystyle{ P > \frac{abc}{a + b + c}}\)
TomciO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 38 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: TomciO »

Tw. sinusow natychmiast zalatwia sprawe.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2692
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 664 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: Sylwek »

Poszło za pomocą pierwszej wskazówki Świstaka :D , już tłumaczę: niech \(\displaystyle{ X}\) to punkt przecięcia \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ DE}\). No i standard w takich zadaniach: łatwo zauważyć, że \(\displaystyle{ \Delta DCX \sim \Delta BEX}\), więc:

(1): \(\displaystyle{ \frac{DC+CX}{DX}=\frac{BE+EX}{BX} \iff \frac{DC+CX-DX}{DX}=\frac{BE+EX-BX}{BX}}\)

Ale LEMAT:
\(\displaystyle{ DX>DA \Rightarrow DX>BX}\) (dość prosto to można udowodnić, jako że \(\displaystyle{ BA}\) to środkowa trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ \Delta DBE}\), jedna nierówność trójkąta i gotowe)


Z LEMATU i (1):
\(\displaystyle{ DX>BX \Rightarrow DC+CX-DX>BE+EX-BX}\), czyli:

(2): \(\displaystyle{ DC+CX+BX>BE+EX+DX \iff DC+BC>BE+DE}\)


No więc:
\(\displaystyle{ DC+BC+DB>DE+(BE+BD)>DE+DE=2DE}\)
Ostatnia nierówność z nierówności trójkąta


Nie odpowiadam za literówki, gdyż miałem inne oznaczenia u siebie na rysunku, a tu musiałem troszkę pozmieniać, mimo wszystko powinno być dobrze


Jak ktoś ma inny sposób, to może zaprezentować, bo widzę paru chętnych napisało posty powyżej
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: Swistak »

Już chyba mam. Zrobiłem to na wektorach.
Oczywiście \(\displaystyle{ P _{DCB} \geqslant P_{BDE}}\), a z tego i z wzoru na pole trojkąta z iloczynem dwóch boków i sinusem kąta wynika i z tego, że mamy tam 2 katy wpisane oparte na c wynika, że ab>de
\(\displaystyle{ (\vec{a} + \vec{b})^{2}= \vec{c}^{2}= ( \vec{d} + \vec{e})^{2}}\)
Nie znam się do końca na tym jak to się pisze i gdzie się wstawia te kwadraty, ale to leci tak:
\(\displaystyle{ \vec{a} ^{2} +2 \vec{a} \vec{b} + \vec{b} ^2=\vec{d} ^{2} +2 \vec{d} \vec{e} + \vec{e} ^2 \\
\vec{a} ^{2} + \vec{b} ^2=\vec{d} ^{2} +2 \vec{d} \vec{e} + \vec{e} ^2 - 2 \vec{a} \vec{b} > \vec{d} ^{2}+\vec{e} ^{2}}\)
, bo tam są 2 kąty wpisane oparte na c i ab>de.
Skoro \(\displaystyle{ \vec{a} ^{2} + \vec{b} ^2>\vec{d} ^{2}+\vec{e} ^{2}}\) to też \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}>d^{2}+e^{2} \\
(a+b)^{2}=a^{2}+b^{2}+2ab>d^{2}+e^{2}+2ed=(e+d)^{2}}\)

\(\displaystyle{ a+b>d+e}\)
\(\displaystyle{ a+b+c>d+e+c>d+d>2d}\)
c.b.d.u.
Możliwe, ze w moim rozumowaniu jest błąd, ale w wektorach jestem dość zielony, ale wydaje mi się, że mam dobrze ;).

[ Dodano: 16 Marca 2008, 18:05 ]
Mam kolejny dowód, który jest trochę podobny do dowodu Sylwka, możliwe, że to nawet to samo, ale zapewniam, ze powstał całkowicie niezależnie (najpierw zrobiłem swój, potem przeczytałem Sylwka :P)
Przyjmijmy skalę podobieństwa trójkątów DCX i BCX jako k (gdzie CDX jest większy)
Z nierówności trójkąta:
\(\displaystyle{ |EB|+|EX|>|BX| \\
(|EB|+|EX|)(k-1)>|BX|(k-1) \\
|EB|(k-1)+|EX|(k-1)>|BX|(k-1) \\
|EB|k-|EB|+|EX|k-|EX|>|BX|k-|BX| \\
|EB|k+|EX|k+|BX|>|EB|+|EX|+|BX|k \\
|DC|+|CX|+|BX|>|EB|+|EX|+|DC| \\
|DC|+|CB|>|EB|+|DE|}\)

Dalszy ciąg już zapewne znacie.
TomciO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 38 razy

[Nierówności][Planimetria] Trójkąt ostrokątny a średnia okręgu opisanego

Post autor: TomciO »

Po zastosowaniu tw. sinusów (\(\displaystyle{ \frac{a}{\sin \alpha} = 2R}\) itd.) trzeba wykazac, ze \(\displaystyle{ \sin \alpha + \sin \beta + \sin \gamma > 1}\). A to jest jasne, bo skoro trojkat jest ostrokatny to co najmniej dwa katy sa w przedziale \(\displaystyle{ [45; 90)}\).
ODPOWIEDZ