Zamiana na stopnie
- scyth
- Użytkownik

- Posty: 6126
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1087 razy
Zamiana na stopnie
co chcesz zamieniac? podaj przyklad o co ci chodzi, bo jesli o katy to mamy wzor:
\(\displaystyle{ 2 \pi = 360^{\circ}}\)
i stąd proporcją możesz zamienić jedną miarę na drugą.
\(\displaystyle{ 2 \pi = 360^{\circ}}\)
i stąd proporcją możesz zamienić jedną miarę na drugą.
- rafaluk
- Użytkownik

- Posty: 493
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 10 razy
Zamiana na stopnie
No na przykład wychodzi mi w zadaniu:
\(\displaystyle{ tg =0,61}\)
I moim celem jest podanie miary kąta. Jaaaak? Nigdzie tego nie mogę znaleźć, a w sobotę mam konkurs...
\(\displaystyle{ tg =0,61}\)
I moim celem jest podanie miary kąta. Jaaaak? Nigdzie tego nie mogę znaleźć, a w sobotę mam konkurs...
- scyth
- Użytkownik

- Posty: 6126
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1087 razy
Zamiana na stopnie
przypuszczam, że powinien Ci wyjść "ładny" wynik - taki, którego arcus znasz (czyli np. \(\displaystyle{ 30^{\circ}}\)). W innym przypadku należy użyć tablic.
- rafaluk
- Użytkownik

- Posty: 493
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 10 razy
Zamiana na stopnie
No wiem, jak mam np. \(\displaystyle{ 30^{o}}\) to używam tablicy trygonometrycznej, ale jak mam sam tangens i wychodzi mi wynik pomiędzy \(\displaystyle{ 30^{o}}\) a \(\displaystyle{ 31^{o}}\), to skąd mam wiedzieć, jaki dokładnie to kąt? Jest jakiś przelicznik?
- rafaluk
- Użytkownik

- Posty: 493
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 10 razy
Zamiana na stopnie
No to jak jest napisane podaj kąt czegoś tam i mi wychodzi tg=0,61 to co mam napisać? Najbardziej zbliżoną do tego wartość z tablicy?
Zamiana na stopnie
Witam.
Mam pytanie. Mam wartosc zalozmy 13,21* (stopnia). Chcialbym to przeliczyc na minuty tj. stopnie, minuty, sekudy. Ewentualnie moze jakis przyklad. Dziekuje.
Mam pytanie. Mam wartosc zalozmy 13,21* (stopnia). Chcialbym to przeliczyc na minuty tj. stopnie, minuty, sekudy. Ewentualnie moze jakis przyklad. Dziekuje.
Zamiana na stopnie
Jeden stopień to 60 minut kątowych, a minuta kątowa to 60 sekund kątowych. Dalej chyba sobie poradzisz.
Zamiana na stopnie
Gdzies uciekla mi ta lekcja albo ja przespalem gdy tlumaczyli przeliczanie stopni bo skoro jest ze 1 stopien to 60 minut itd. to jak mam rozumiec wartosc przykladowo 44,94* (stopnia)? Jak taka wartosc przeliczyc na wartosci "szescdziesietne"?
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Posty: 4089
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Zamiana na stopnie
Szereg dla arcusa tangensa
\(\displaystyle{ \int{ \frac{1}{1+x^2} \mbox{d}x }=\arctan{x}}\)
\(\displaystyle{ \left(1+x^2 \right)^{-1}= \sum_{n=0}^{\infty} {-1 \choose n}x^{2n} \\
\left(1+x^2 \right)^{-1}= \sum_{n=0}^{\infty} \left(-1 \right)^{n}x^{2n}}\)
\(\displaystyle{ \arctan{x}= \sum_{n=0}^{\infty} \frac{ \left(-1 \right) ^{n}}{2n+1} x^{2n+1}}\)
Szereg ten jest zbieżny dla \(\displaystyle{ \left| x\right| \leq 1}\)
Dla x poza tym przedziałem bierzesz
\(\displaystyle{ t= \frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ \arctan{x}=\frac{\pi}{2}- \sum_{n=0}^{\infty} \frac{ \left(-1 \right) ^{n}}{2n+1} t^{2n+1}}\)
Na koniec przybliżony wynik zamieniasz na stopnie i jeżeli trzeba wzorami redukcyjnymi sprowadzasz
do przedziału \(\displaystyle{ \left(-90^{o};90^{o} \right)}\)
Mając arcusa tangensa możesz otrzymać także pozostałe funkcje cyklometryczne
Ja to zamieniam tak
\(\displaystyle{ 0,94^o \cdot 60}\)
\(\displaystyle{ =56.4'}\)
Odrzucam część całkowitą i
\(\displaystyle{ 0.4' \cdot 60}\)
\(\displaystyle{ =24''}\)
\(\displaystyle{ 0.94^o=56'24''}\)
\(\displaystyle{ 1^o=3600''}\)
\(\displaystyle{ \int{ \frac{1}{1+x^2} \mbox{d}x }=\arctan{x}}\)
\(\displaystyle{ \left(1+x^2 \right)^{-1}= \sum_{n=0}^{\infty} {-1 \choose n}x^{2n} \\
\left(1+x^2 \right)^{-1}= \sum_{n=0}^{\infty} \left(-1 \right)^{n}x^{2n}}\)
\(\displaystyle{ \arctan{x}= \sum_{n=0}^{\infty} \frac{ \left(-1 \right) ^{n}}{2n+1} x^{2n+1}}\)
Szereg ten jest zbieżny dla \(\displaystyle{ \left| x\right| \leq 1}\)
Dla x poza tym przedziałem bierzesz
\(\displaystyle{ t= \frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ \arctan{x}=\frac{\pi}{2}- \sum_{n=0}^{\infty} \frac{ \left(-1 \right) ^{n}}{2n+1} t^{2n+1}}\)
Na koniec przybliżony wynik zamieniasz na stopnie i jeżeli trzeba wzorami redukcyjnymi sprowadzasz
do przedziału \(\displaystyle{ \left(-90^{o};90^{o} \right)}\)
Mając arcusa tangensa możesz otrzymać także pozostałe funkcje cyklometryczne
Ja to zamieniam tak
\(\displaystyle{ 0,94^o \cdot 60}\)
\(\displaystyle{ =56.4'}\)
Odrzucam część całkowitą i
\(\displaystyle{ 0.4' \cdot 60}\)
\(\displaystyle{ =24''}\)
\(\displaystyle{ 0.94^o=56'24''}\)
ChybaInkwizytor pisze:Prostą proporcją:
\(\displaystyle{ 1^o - 60'' \\
0,94^o - x''}\)
\(\displaystyle{ 1^o=3600''}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Posty: 4089
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Zamiana na stopnie
oczywiście powinno być \(\displaystyle{ '}\) zamiast \(\displaystyle{ ''}\) -> masz racje mariuszm


