witam
mam takie zadanko:
\(\displaystyle{ 2x^2 + 3y^2 + 4y + 6 = 4x + 2xy}\)
jak je rozwiązać?
[edit]
faktycznie ma tam być \(\displaystyle{ y}\)
\(\displaystyle{ x,y \in\ZZ}\)
równie diofantyczne
-
ktosia
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 19 maja 2004, o 16:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z zimowej stolicy ;)
równie diofantyczne
Ostatnio zmieniony 15 lis 2017, o 23:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
TomciO
- Użytkownik

- Posty: 286
- Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
równie diofantyczne
\(\displaystyle{ x,y}\) sa calkowite czy naturalne? I na pewno powinno tam byc \(\displaystyle{ 2x^2 + 3x^2}\)? A nie np. \(\displaystyle{ 2x^2 + 3y^2}\)?
Ostatnio zmieniony 15 lis 2017, o 23:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- g
- Użytkownik

- Posty: 1446
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
równie diofantyczne
\(\displaystyle{ (x-y)^2 + (x-2)^2 + 2(y+1)^2 = 0}\). czyli rozwiazan nie ma, bo z jednej strony musialoby byc \(\displaystyle{ x=y}\), a z drugiej \(\displaystyle{ 2=x y = -1}\).